Bråkige Börje är Robinson-Robban

Foto: SVT
TV

Peter Harryson och de andra höjdarna i SVT:s ”Stjärnorna på slottet” påstår visserligen att det inte är en dokusåpa de har ställt upp i. Men vi vet bättre än så. Bråk, alkohol, gruppaktiviteter, trånande och monolog med kameran – allt finns där.

Så, vem är egentligen vem i karaktärsskådespelarnas egen såpa? Vi har hittat deras motsvarigheter på gräsrotsnivå.

Börje Ahlstedt är ­ Robert Andersson

– även känd som Robinson-Robban. Börje är, precis som Robban, en bråkstake som pockar på sitt livselixir uppmärksamhet genom att alltid orsaka mesta möjliga strul för största möjliga antal meddeltagare. Men samtidigt som Börje/Robban är något av ett socialt ogräs älskar vi tv-tittare dramat som uppstår i hans spår.

Peter Harryson är Jan O Jansson

från ”Farmen”, även kallad Naken-Janne. Peter är i och för sig rolig, medan Naken-Janne är tröttsam. Den slående likheten är i stället behovet av att alltid stå i centrum. Jannes vapen var en liten snopp som han dinglade framför kameran. Peters är ett aldrig sinande flöde av ord, som rinner fram ur ett fullständigt unikt röstläge.

Mona Malm är Angelica Freij

– den första vinnaren av svenska ”Big brother”. Det är svårt att hitta en klok, mogen kvinna i dokumaffian som kan jämföras med vår goda Mona. Närmast kommer man med Angelica – en hel och ren sexbarnsmamma som hade starka åsikter och som, till skillnad från många inne i BB-huset, kunde uttrycka dem utan att få kortslutning i skallen.

Sven-Bertin Taube är Martin Melin

– för många är Martin fortfarande den enda ”värdiga” Robinson-vinnaren. Han var en hyvens prick – en socialt kompetent snubbe som kunde lite av varje på Tengah. Everts grabb är precis likadan. Han kan sjunga, spela gitarr, spela teater – till och med få barn fastän han är gammal. Alla på slottet är nere med Sven-Bertil.

Maud Adams är Emma Andersson

– från ”Expedition: Robinson”. Båda två är vackra kvinnor som har visat lite hud genom åren, men lyckats ta sig ur herrtidningsträsket för att bli tagna på olika stadium av allvar. Emma har gjort det genom att bli programledare och Maud genom att göra några filmer, starta ett klädmärke och lära sig yoga.

De här vill jag se på slottet nästa år

Karolina Fjällborg

ARTIKELN HANDLAR OM