”Visst finns det bra dokusåpor, framför allt FCZ”

Läs Jan-Olov Anderssons chatt om tv-året 2005

TV

Aftonbladets tv-expert chattade med läsarna på onsdagsförmiddagen och fick bland annat frågor om dokusåpor, succéserierna ”Lost” och ”Prison Break” samt hur många tv-apparater han själv har hemma.

Moderator säger: Välkomna till chatten med Aftonbladets tv-expert Jan-Olov Andersson. Nu är det bara att fråga på!

Erik säger: Vilken dramaserie tyckte du bäst om under året som gick? Lost eller Prisonbreak?

   Jan-Olov Andersson säger: Jag tycker båda är häftigt gjorda och egentligen, rent intrigmässigt, rätt korkade. I längden tror jag att Prison break kommer att hålla längst, har svårt att tro att Lost-makarna får ihop det mot slutet på ett vettigt sätt...

Johan Svensson säger: Hej Jan-Olov! Vilken kvinna var enligt dig årets programledare 2005? Finns det någon tävling där man kan vinna biljetter till Tv-galan?

   Jan-Olov Andersson säger: Carin Hjulström-Livh blev nog till sist min favorit, för Carin 21.30. Ska bli kul att se hur hon klarar av att ta över Tv-huset. Vet inte om det finns några biljetter till tv-galan, ska kolla med marknadsavd, det är möjligt det kommer i andra röstningsomgången.

niklas säger: finns det nomineringar att välja mellen till tv priset eller är det bara att välja fritt bland alla personer å program?

   Jan-Olov Andersson säger: Du kan välja fritt bland program och personer, förutsatt att de har varit med i rutan under 2005.

Jonny säger: Kan man verkligen utse bästa dokusåpa? Det är ju bara skräp och borde inte sändas.

   Jan-Olov Andersson säger: Det är ju en smaksak. Men visst finns det bra dokusåpor. Framför allt FC Z.

nikko säger: hej! hur blir man tv-expert?

   Jan-Olov Andersson säger: Genom att se väldigt mycket på tv och genom att ha ett brinnande intresse för allt som visas där. Nåja, kanske inte riktigt allt... men det mesta.

jonna säger: Hej Jan-Olov!

Vilket var förra årets absolut bästa program enligt dig?

   Jan-Olov Andersson säger: I Sverige: Thrillerserien Graven. Över huvud taget: dramaserien Six feet under.

Malin säger: Hej Janne!

Hur ligger det till med dokusåpor i år? vet du om det är på väg några nya?

   Jan-Olov Andersson säger: Det är massor av nya på gång. Det tar för stor plats och tar för lång tid att hinna räkna upp alla dem i ett sådant här svar.

Stefan säger: Hur många timmar/dag spenderar du egentligen framför TV:n? Hur håller du din fysiska status uppe?

   Jan-Olov Andersson säger: Jag ser väl kanske två, tre timmar per dag. Fysisk status... tja, ett utmärkt sätt att se tv är att sitta på motionscykeln och köra en mil i rätt högt tempo. Tar ungefär lika lång tid som ett avsnitt av Simma lugnt, Larry.

Smulan säger: Hej! Är hey baberiba verkligen så bra, eller är det bara ett tacksamt tema (kungahuset) som de driver med?

   Jan-Olov Andersson säger: Ämnet är förstås tacksamt (och kontroversiellt). Annars är Hey Baberiba-gänget ojämna, både som imitatörer och skådisar. Det är mer att de vågar ta ut svängarna ordentligt som gör att det ändå fungerar för det mesta.

betty säger: Vem bestämmer kategorierna egentligen? Jag saknar "Bästa hallåa".

   Jan-Olov Andersson säger: Det är en blandning av journalister och folk från marknadsavdelningen som har valt ut kategorierna. Vi kan inte ha för många, det blir för otympligt. Och hallåa, det är ju inte så många det handlar om.

nikko säger: Årets stolpskott?

   Jan-Olov Andersson säger: Sveriges värsta var väl ingen höjdare precis. Ett stort fall för Linda Isacsson, från att ha blivit årets tv-personlighet i fjol till att göra årets sämsta program.

Susanne säger: Vad tycker du om att Sissela plockades bort ut parlamentet?

   Jan-Olov Andersson säger: Korkat beslut. Men egentligen bryr jag mig inte, jag har tröttnat på Parlamentet.

kalle säger: Tjabba Janne! Årets gala vore ju nice o få rösta på, då kanske tv-kanalerna skulle börja fatta att dom inte kan sända vilket blaj som helst. Vad tyckte du t.ex. om Idrottsgalan?

   Jan-Olov Andersson säger: Har inte sett den ännu, var på galapremiär av filmen Casanova med Lasse Hallström & Co i stället. Ska se den i efterhand.

säger: Vad gillar du bäst? drama- eller komediserier?

   Jan-Olov Andersson säger: Om jag måste välja melland drama och komediserier, så föredrar jag nog dramaserier.En dålig komediserie kan vara riktigt usel

hihi säger: vad tycker du om Idol och floor filler??

   Jan-Olov Andersson säger: Idol tycker jag är tjatigt, att höra halvtaskiga sångare mörda bra låtar. Och så tycker jag det är fel sätt att få fram artister, de blir ett slags nickedockor åt skivbolagen. Dans begriper jag mig inte på, men Floor filler är väl annars småtrevligt.

gurra säger: Vad tycker du om FC Z och den otroligt häftiga Tore?

   Jan-Olov Andersson säger: FC Z är kanon. Tore också, fast väldigt blyg, det finns flera andra killar i laget som är betydligt större personligheter, som Andreas Andersson. Vi på AB har ju mött dem i fotboll (2-2), det var en oförglömlig uppelvelse. Även om den jäkla Robin sprang ifrån mig hela tiden...

polyp säger: Borde det sändas fler pokerprogram på TV? Intresset för poker är ju enormt just nu.

   Jan-Olov Andersson säger: Nä, snarare färre pokerprogram. Det är kul att spela och skittrist att titta på.

lina säger: skulle du kunna vara med i en dokusåpa?

   Jan-Olov Andersson säger: Har svårt att tänka mig att nån skulle vilja ha med en 51-årig "gubbe" i en dokusåpa. Jag skulle knappast passa in där.

maria säger: Hej Janne! Jag tycker att Erns Kirschsteiger är en fantastisk bra och inspirerande programledare,missar aldrig ett program med honom,ser gärna repriserna oxå!Jag hoppas innerligt att han kommer tillbaka med nya program,han är en KLIPPA i svt.!

Blir det mer med Ernst?

   Jan-Olov Andersson säger: Ernst... han är oftast bra, men ibland tar han ut svängarna så att det blir lite skrattretande med alla hans liknelser och barfotapromenader. Men han är onekligen en stor tv-personlighet.

tf säger: vilken tv-personlighet upprörde dig mest samt gladde dig mest?

   Jan-Olov Andersson säger: Att Linda Isacsson slösar bort sin begåvning på skitprogram. Och gladast blev jag nog av FC Z, att Glenn Hysén kunde skapa ett sånt härligt gäng av dem.

malin säger: Hejsan Janne.Vad tycker du om det nys programet Sex inspectors på tv 4. Och hur tycker do om att det även kommer en svensk version av den, Ha de gott!

   Jan-Olov Andersson säger: Har träffat de båda Sex inspectors för intervju och de var trevliga, är nog lite färgad av det. Programmet tycker jag annars mest var sorgligt, hur vanliga par lämnar ut sina liv på det sättet. Är tveksam till om TV 4 hittar några deltagare som vill vara med, engelsmännen hade svårt att göra det.

lina säger: tycker du att tv-program är för sexfixerade idag?

   Jan-Olov Andersson säger: Absolut. Men är inte hela samhället det?

Smulan säger: Kan ni införa ett icke-pris? Det borde gå till TV4 för att de har reklam 15 min in i en långfilm så man inte orkar att följa den.

   Jan-Olov Andersson säger: TV 4 kan få många negativa priser. Som hur de köper in tv-serier men sedan visar dem på skittider eller inte alls.

Anna säger: Hej, Vilket musik program tycker du är bäst genom åren? Fame Factory eller Idol?

   Jan-Olov Andersson säger: Fame Factory, även om jag är måttligt förtjust i Bert Karlssons musiksmak. Där får i alla fall artisterna odla lite grann av en personlig musiksmak.

maria säger: Hej igen! Janne,det kan vara en könsfråga...;) jag bara Älskar Ernst och hans Undertbara liknelser,vill bara ha mer och mer av Ernst! Vet du om det är fler program på G ?

   Jan-Olov Andersson säger: Just nu verkar det som att Ernst ska ta lite ledigt från tv, det ryktas om att hans ska skriva en bok förmodligen på temat Nya rum.

k säger: Vinner dom hemska REA-ungarna i år igen? Dom klämkäcka snorungarna får mig att byta kanal.

   Jan-Olov Andersson säger: Jag skulle hellre rösta på Wild kids, det var i alla fall mina barns favoritprogram.

lina säger: är du kritisk mot program när du ser på tv? eller tycker du det mesta är bra?

   Jan-Olov Andersson säger: Jag är väldigt kritisk, men generellt sett hoppas jag förstås att de flesta program ska vara bra.

Anna säger: Okej! Om du fick välja att leda ett program, vilket skulle det då vara?

   Jan-Olov Andersson säger: Jag är ingen bra programledartyp, men om jag skulle jobba med ett program skulle jag vilja göra kåserande reportage om populärkultur. Det har jag gjort för ett antal år sedan, i tv-programmet Svepet och Nästa Nybroplan.

Sofia säger: såg reklam för tv4 nya satsning istället för idol ska dem nu plocka fram en ny filmstjärna som ska få vara med i en ny svensk biofilm....hur ska detta gå till?

   Jan-Olov Andersson säger: Säg det... jag tror det handlar om någon biroll i producenten Daniel Collerts kommande actionfilm. De ska väl ha auditions och filma det, antar jag.

stefan säger: hej på dej jan-olov, jag vill veta hur många delar finns det på serie LOST?

   Jan-Olov Andersson säger: Nu är de inne på andra säsongen, det blir väl ett tjugotal avsnitt, antar jag. Men det blir säkert en tredje säsong, så populärt som programmet är.

Moderator säger: Hej! Nu börjar chatten lida mot sitt slut. Vi tar de två sista frågorna...

Anna säger: När du var liten hade du någon speciel förebild?

   Jan-Olov Andersson säger: Jag ville bli Ove Kindvall när jag och kompisarna spelade fotboll. Jag var kass. Men jag fick göra radioprogram ihop med lillbrorsan Kaj Kindvall, alltid något.

nicko säger: Hur många tv-apparater har du ?

   Jan-Olov Andersson säger: En stor i vardagsrummet kopplad till kabel-tv, en i sovrummet, en mindre i ett slags arbetsrum, en i garderoben att ta fram om någon går sönder. Ännu ingen plattskärms-tv, dock.

Moderator säger: Vi tackar Jan-Olov Andersson och alla läsare för chatten.

   Jan-Olov Andersson säger: Det var allt för den här gången. Ha det bra och glöm inte att rösta.