– Far och dotter har olika syn på sorgen

Ett ögonblick Daniel Sjölin...

TV

... programledare för ”Babel” som har säsongsstart i kväll.

Foto: Johan Paulin
Daniel Sjölin leder ”Babel” som kör igång i kväll.

Sanningen är kvällens tema, berätta!

– Det blir ju allt vanligare att man skriver självbiografiska böcker och historiska romanerom folk som har funnits. Ibland kan det bli lite problematiskt. Vi har intervjuat Per Gunnar Evander angående hans roman som skapade stor debatt i höstas. Han skrev ju om sorgen efter sin dotter som dött i en bilolycka. Men hans andra dotter Carin skrev i en atrikel i DN att han inte alls talade sanning, att han hade förskönat sig själv. Henne har vi också träffat, så far och dotter ger var sin version av samma sak.

Några nyheter i säsongens ”Babel”?

– Vi har försökt hotta upp studion med lite mer färger och så har jag fått en kudde att sitta på. Tidigare har jag ju suttit ilte kutryggad, nu har jag fått direktiv om att jag ska räta på ryggen!

Något mer?

– Nytt är också vi kommer ha fler reportage av typen ”så funkar det”. Hur gick det till när Tomas Tranströmer skrev sina bästa dikter, rent praktiskt. Vad händer med böcker som inte säljs, vart tar de vägen?

Hur går det med ditt eget skrivande?

– Jag har kört fast i en roman om två brats och miljöförstöringen. Jag har skrivit mer på den här än på alla mina tidigare böcker tillsammans. Så det blir en riktig roman.

Vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att ryckningarna i mitt undre ögonlock ska sluta. Jag har haft spasmer i en månad nu, jag tror att jag är lite stressad faktiskt.

Christina Gaki Lindestrand