Peter Jihde dubbelt prisad

TV

Med två ärofyllda pris i kväll, Bästa sportprofil och Bästa manliga tv-personlighet, kan Peter Jihde titulera sig en stor vinnare.

Foto: Robin Nordlund
Peter Jihde fick pris för Bästa sportprofil och Bästa manliga tv-personlighet.

Peter Jihde är sportjournalisten som vunnit svenska folkets hjärtan och sina chefers förtroende.

Han började sin karriär som sportkommentator på Sveriges Radio och kom så småningom till TV 4, där han gjorde sig ett namn som duktigt sportjournalist. 2001 värvades han av SVT och det var där han fick sitt riktigt stora genombrott.

Under sin tid på SVT har han vuxit i rollen som programledare och har fått flera prestigefyllda uppdrag även utanför sportens värld. Han ledde till exempel programmet ”Valbar” inför riksdagsvalet 2002. Julen 2004 gjorde han en mycket uppskattad intervju med kungabarnen där han helt ogenenat duade kronprinsessan Victoria.

Det är inte bara publiken som älskar Peter Jihde, kritikerna strör lovord omkring honom. I januari 2005 skrev Aftonbladets sportkrönikör Lasse Anrell att Jihde kan bli lika stor som Hyland.

I samband med utdelningen av riset för Bästa sportprofil, sa Jihde:

– Jag vill tacka alla som jag jobbat med i samband med hockey och alpint. Men egentligen borde Niklas Wikegård ha stått här i stället för mig.

– Att få ett pris är lika hedrande varje gång , men det här är lite speciellt eftersom det är tittarna som röstat fram det, sa Peter Jihde innan han klev av scenen.

Men han hade knappt hunnit gå av innan det var dags att gå upp igen. Den här gången för att hämta priset för Bästa manliga tv-personlighet. Han såg lite fundersam ut när han hörde sitt namn en gång till .

– Jaha, vad ska jag göra nu?, sa han. Ett sånt här pris är kul att få, men lätt att bli av med. Se på Harald Treutiger och Loket till exempel. De har båda varit stora, men gör ingenting i dag. Man måste våga misslyckas, då lyckas man. Tack så mycket, jag är jävligt glad.

Finalister i kategorin "Bästa sportprofil"

Finalister i kategorin "Bästa manliga tv-personlighet"

Linda Kling