Läsarna säger ja till medborgargarden

En majoritet av Aftonbladet.ses läsare tror på den handlingskraftiga varianten av grannsamverkan

TV

Söndagskvällens dokumentär ”Sheriffen i Ryd” tog upp ett brännande ämne, nämligen medborgargarden.

Rätt eller fel?

När läsarna på Aftonbladet.se fick rösta och eftersnacka var tendensen klar – det finns ett stort stöd för medborgargarden.

Foto: Clas Rizell
Skyddskommittén i Ryd.

Drygt 14 000 läsare hade vid tiotiden på söndagskvällen röstat i snabbfrågan ”Vad tycker du om medborgargarden?” Hela 60 procent tycker att idén med medborgargarden är bra, medan 24 procent tycker att det är avskyvärt. Övriga 16 procent tycker att medborgargarden är okej vid mycket speciella tillfällen.

Så här tyckte ett urval av läsarna i Eftersnack:

”Samhället verkar backa i tiden. Det är intressant, samhället utvecklades till en sådan nivå så att vi fick en utbildad enad lagupphållare... Och nu börjar människor ta lagen i egna händer... Vad kommer härnäst? Ska vi börja hyra in dessa medborgargarden som man gjorde med riddarna för 100-tals år sedan...”, skriver Daniel.

”Det är tyvärr hemskt med medborgargarden men vad ska vanligt folk göra när inte polisens resurser räcker till. Gör det legalt att låta "närpoliser" sköta om den lokala bevakningen. Leve Kjell”, skriver Kungen i Rottne.

”Idioti! Medborgargarden är idioti, dessa "sheriffer" drar runt och skulle egentligen kunna slå ner en oskyldig bystander utan större anledning än att han "ser misstänkt ut"!, skriver Stenbeck.

”Det är fullt förståeligt att man söker tryggheten i medborgarrättsgarden som med laga rätt kan och får verka enligt brottsbalkens paragrafer om nödvärn, nöd och envarsgripande. Tillgång och efterfrågan: Kan inte staten garantera vår säkerhet så får vi själva göra det?”, skriver Jimmy Persson.

”Ärligt talat så skrämmer de mig mer att möta ett gäng som kör rundor med järnrör och vapen i bilen för att spöa folk de tror är bovar än bovarna själva”, skriver Mikael.

”Sverige har världens högsta skatter och världens mest frånvarande och ineffektiva polis. Det är ett hån mot skattebetalarna att privatpersoner måste sköta det som vi redan betalat dyrt för”, skriver Johan.

”Jag skäms efter att ha sett inslaget.. Har även hört talas om hur två personer i en förening i Växjö trakten misstänkte en knarkare för inbrott och tog saken i egna händer å gav han så mycket stryk de kunde.. Fram för riktiga POLISER...”, skriver Monica i Växjö.

”Stolt över Kjell! Dom som är emot vet inte hur det känns med inbrott hos sig. Och poliser säger rent ut att det tar dom inte upp ens en anmälan vad ska vanligt folk göra då? Vår kommun har haft ca 75 inbrott i garage och förråd på ca 2 mån”, skriver Bosse i Skåne.

”Var är vårt samhälle på väg när gubbar med truckerkeps åker runt och spelar låtsaspoliser? Varför inte satsa en slant och införa närpolisstationer. För mig känns det förlegat med texas-gubbar, som tror att de kan styra och ställa!”, skriver Farbror blå.

”Var är polisen? Här delar FYRA kommuner på EN polispatrull på hela helgen. Tusentals kvadratkilometer att bevaka. Chansen att åka fast är mikroskopisk. Det tar oftast polisen flera timmar att komma om de prioriterar det alls. Hur avskräckande tror ni det är för buset? Heja Kjell!!!”, skriver Christian.

Finns det medborgargarde på din ort?

Jim Jaber