”Det är bara att rätta sig in i ledet”

Stort stöd för illegal nedladdning i Eftersnack

TV

På frågan om läsarna laddat ner filer illegalt på nätet svarade drygt 71 procent ja. Då hade 16 000 röstat vid halv elva på tisdagskvällen.

Stödet för illegal nedladdning syntes också i Eftersnack.

Här följer ett axplock av inläggen om fildelning, för eller emot?

FÖR: ”Tekniken går framåt och det är bara och rätta in sig i ledet! När ska politikerna förstå att man vinner inte folkets förtroende genom att förbjuda allt! Politikerföraktet i detta landet är redan stort, gör det inte större!”, skriver David.

EMOT: ”Problemet är inte att skivbolaget tjänar mindre pengar, utan att de som skriver musiken inte får betalt hur mycket ni än "delar med er". De stora artisterna klarar sig alltid, men inte de små. Ni är bortskämda och snåla som vill att allt ska vara gratis.”, skriver Johan.

FÖR: ”Varför förbjuda? Det skadar ingen, det driver bara ner priserna på CD-skivor och ger allmänheten chansen att upptäcka band och artister som inte ägs av de stora skivbolagen”, skriver Wezlan.

EMOT: ”Bli musiker själv. Satsa på en karriär. Så får du känna hur roligt det är att inte få något betalt för vad du gör...”, skriver Tompa_123.

FÖR: ”Jag är 100% för nedladdning. Man kan ta det klassiska fallet. När man introducerade VHS-bandspelaren protesrerade de stora filmbolagen för att man kunde spela in filmer från TV. Detta fallet är precis likadant. Det hör till framtiden att ladda ner från nätet. Nedladdningsåldern har bara börjat.”, skriver William Johanson.

FÖR: ”Tror faktiskt att det ÄR de små artisterna och regissörerna som TJÄNAR mest på fildelningen. De får otroligt mycket uppmärksamhet. En liten artist tjänar ändå inga pengar på skivförsäljning utan BEHÖVER all uppmärksamhet de kan få. (Egen erfarenhet).”, skriver Palle.

FÖR: ”När man har mage att ta 219:- för en enkel CD så får musikbranchen skylla sig själva, man laddar ner först och ev köper sedan. Jag har faktisk köpt fler CD per är sedan jag började fildela, då man vet att man får nåt bra för pengarna.”, skriver Magnus.

EMOT: ”Hur kan folk tycka att en cd -skiva är dyr när den kostar cirka 200 kronor. Det är faktiskt väligt billigt om man tänker på allt arbete som producenter/musiker/artister lagt ner på skivan. Man ska alltså inte skylla på priser.”, skriver Max Eskilson.

FÖR: ”Som jag ser det så tjänar alla artister idag tillräckligt ändå. Se t.ex. programmet ’Cribs’ på MTV hur de lever i lyx och har 4-5 bilar. men de ska prompt ha 10 bilar till när det finns folk som inte har en enda. de tjänar tillräckligt. de är bara giriga jävlar”, skriver Jean Leraux.

FÖR: ”Timbuktu är en härlig människa! Han accepterar det faktum att fildelning är här för att stanna och att man måste anpassa sig till det på något sätt. Jag lyssnar inte på hans musik, men jag tänker banne mig köpa hans skiva! (Och ladda ner den)”, skriver Perra.

Köp – om du vill ha bra ljud

Stefan har funderat ut en slags mellanväg: ”Jag anser att mp3 av låg till medelhög kvalité (kanske upp till 96 kbit eller så) ska vara laglig för nedladdning, för det är tillräckligt bra för mp3-spelare och då kan man lyssna på låtarna lagligt, tycker man sen att låten är bra så får man köpa den om man vill ha bra ljud.”

Jim Jaber