”Föräldrar: TÄNK TILL!”

Många tycker att barnfetman är föräldrarnas fel

TV

SVT2 ägnade lördagskvällen åt ett tema: fetma. Övervikt har blivit ett folkhälsoproblem och på Eftersnack diskuterades vad som kan göras åt det.

En stor del av temakvällen ägnades åt att diskutera barnfetma. Och vem som bär ansvaret för det verkar aftonbladet.se:s läsare vara överens om: det är föräldrarna.

”Ungarna idag är inte ute och träffar kompisar utan dom chattar och snackar i mobilen. Dom går inte till skolan utan får skjuts. Matvanorna eller skall jag säga ovanorna har blivit Mc Donalds, pizzan eller den lokala kebab-baren. MEN det är inte ungarnas fel.”, skrev Annica Holst på Tyck till.

”Ansvaret ligger hos föräldrarna. Vet man med sig att ens barn kan ha ärvt dessa gener/egenskaper, bör se till att hjälpa istället för att själpa. Det finns dietister och viktväktare som mer än gärna hjälper till!”, skrev Tommy.

När det kommer till överviktiga vuxna ligger ansvaret hos den enskilde personen, enligt de allra flesta inläggen.

”För de allra flesta gäller...man blir vad man äter. Man kan inte gå o gnälla att man vill bli smal o vacker. Börja träna och ät rätt. Det är det enda som gäller.”, skrev Anders.

”Vi skyller skolan för att dom inte uppforstrar våra barn, Vi skyller på politikerna som vi själva valt om hur allt är och vi skyller på media hur vi själva ser ut och mår. Skärpning!! Dags att ta tilbaka makten över våra egna liv och kroppar...”, skrev Arne M Brofjord.

”Enkel ekvation. Det är hur enkelt som helst; får man i sej mer energi än vad man gör av med, går man upp i vikt. Gör man av med mer energi än vad man äter går man ner. Det finns inget annat sätt att bli tjock eller smal på.”, menade Alex.

Linda Kling