”En stark dokusåpa”

Läs Jan-Olov Anderssons tv-krönika om ”Hello Africa”

Foto: magnus selander
Mattias Särnholm och Johnnie Krigström bygger barnhem i Etiopien i kväll.
TV

Inte så många brydde sig riktigt på det sätt som folkpartiledaren Lars Leijonborg nog hade tänkt sig efter hans mediepolitiska utspel.

Allianskamraterna blev nog snarast lite putt, då det framstod i tydlig dager att regeringen inte har mycket till mediepolitik. TV 4:s vd Jan Scherman förkastade förslaget till ett slags kvalitetsfond som skulle fördela pengar till public service-program producerade utanför SVT. Kanal 5:s programchef Johan Westman är inte lika kategorisk:

– Tanken är intressant, men det faller på att det är omöjligt att definiera vad som är kvalitet. I juryn för tv-priset Kristallen har vi ju väldigt svårt bara att komma överens om i vilka kategorier vissa program hör hemma.

Kaos – praktiskt och inombords

Kanal 5 startar torsdag 15 februari en dokumentärserie som faktiskt känns mer public service än det mesta som SVT producerar.

”Hello Africa” skildrar i tio avsnitt det kaos – både rent praktiskt och inombords – som drabbar ”Roomservice”-duon Mattias Särnholm och Johnnie Krigström när de drar till en liten by i Etiopien för att bygga en skola till fattiga barn.

Serien har paralleller till ”Malmvägen” där de drev ett byggprojekt med ungdomar som hade hamnat lite snett i tillvaron. Har bara sett premiäravsnittet, men det känns ändå som att ”Hello Africa” är snäppet vassare. En sällan skådad hybrid av stark dokusåpa och meta-tv.

De utsatta barnen berör Mattias och Johnnie så att det påverkar och förändrar hela tv-produktionen.

– Vi är två pappskallar som haft ett jävla flyt och blivit kända. Och så får man möjlighet att hjälpa till och göra en insats på riktigt. Man vore en fullskalig idiot om man inte sa ja till det, säger Johnnie i programmet.

Det är omöjligt att inte tycka om (och vilja se

mer av) en tv-profil med så ödmjuk inställning.

Jan-Olov Andersson