Stök i kök

Lustfylld matlagning med Sara Begner

Foto: Carl-Johan Söder/SVT
Sara Begner lagar nyttig mat och ger kökstips tillsammans med Ann Söderlund.
TV

Rent i köket. Men inte kryddburkar i snörrät marsch.

– Jag slänger saker omkring mig ibland. Men det är viktigare med rent än med ordning, säger Sara Begner, kock och näringsterapeut.

Foto: Carl-Johan Söder/SVT

Men slarvar med maten – det gör hon inte.

I tio program ska vi få följa hennes och Ann Söderlunds lustfyllda sätt att laga mat.

Sara står vid grytorna och Ann undersöker det näringsmässiga och ekologiska sättet att handskas med mat och aptit i alla former.

Och det börjar med starten på dagen – frukosten. Matprofessor Charlotte Erlanson-Albertsson förklarar hur aptiten fungerar och ger tips till den som inte tycker om att äta direkt på morgonen.

Inledningsvis blir det en brunch – en blandning mellan frukost och lunch, ett amerikanskt påfund proppfullt av fett och kolhydrater.

Fast så har inte Sara tänkt det.

– Den har ett hyfsat GI, vi bakar scones av fullkorn, och så ingår mycket grönt och långsamma kolhydrater. När det gäller mat är det sunt förnuft och hälsa som gäller.

Det vankas stora, vita bönor, från burk eller förkokta, och så smaksätts det hela med bacon.

– Bara så att man får smaken, råder Sara Begner.

Dessutom vankas paprikor fyllda med rivna morötter, fetaost och färsk timjan. Allt gratinerat i ugn. Vidare majskyckling i bitar, panerade med mandel, citron och persilja, därtill fullkornsscones och så gör Sara en egen sylt, sockerfattig, på skogsbär.

– Till detta görs en smoothie på mango. Och valfritt kaffe eller te.

I köket finns Sara och Ann och hennes lille son Dante, 8 månader, som har med sig eget käk i form av mamma. Det är både vältempererat och trevligt förpackat. Dessutom vänner och bekanta som får vara testpanel och smakdomare.

Frukosten kan vara en knäckfråga för många stressade. Men Sara menar att det är bättre att följa sin kropp och egen övertygelse och sluta ha dåligt samvete för att man inte grundar dagen med en tvåtimmars frukost.

– Dåligt samvete gör ingen lycklig och frisk. Risken är i stället att det väcker motreaktioner.

Lägg därtill vettig motion.

– Inte ta bilen hela tiden. Det ska vara rörelse i ens vardag. Och låt rörelsen vara naturlig och obelastande. Min bästa motion får jag genom att springa efter mina ungar.

"Saras kök" SVT 1 20.00

Anita Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM