”Kristallen” den fina med Renée

Vilka får gå hem med tv-priset?

TV

Räkna med en stjärnspäckad show och kändisvimmel när tv-årets svenska favoriter koras i direktsändning. ”Let’s dance”, ”Så ska det låta”, ”Lasermannen” och ”Hey baberiba” är några av de nominerade till ”Kristallen 2006”.

Foto: Karin Törnblom/TV3
Renée Nyberg är en av programledarna i kvällens tv-gala ”Kristallen”.

Den stora galan hålls på kväll i TV4.

– Det är roligt med direktsändning, det ger lite extra nerv, säger Renée Nyberg som är en av sex programledare.

Att leda galan där tv-branschens eget pris delas ut är prestigefyllt och en stor ära. Sex personer delar på äran: Renée Nyberg (TV3), Peter Settman (SVT), Peter Jihde (SVT), Gry Forssell (TV4), Rickard Sjöberg (TV4) och Pontus Gårdinger (Kanal 5).

– Det ska bli jätteroligt att vara med i det här sammanhanget. Det fungerar nog bra med sex programledare. Galan är två timmar lång och vi gör olika delar, berättar Renée.

Mer än en branchfest

Musiken, filmen och teatern har sina galor och förra året fick tv-branschen sin egen chans att prisa dem som jobbar bakom kameran.

– Priset är ju ett betyg för deras insatser och slit. Man kan tycka att det är ett slags intern fest där man delar ut priser till varandra och det kan jag förstå, men för oss som jobbar med tv känns det väldigt kul.

– Tv har ju en enorm publik. Det delas ut grammisar och guldbaggar och tv-branschen för tjänar verkligen sitt eget pris. Aftonbladets tv-pris som tittarna röstar fram fyller en stor funktion, men det ena förringar inte det andra.

Själv nominerad

Renée är själv inblandad i två av de produktioner som är nominerade.

– Det är roligt att ”Rosa bandet – bröstgalan” uppmärksammas. Juryn tittar ju på helheten i såna program, hur man lyckas nå ut med ett budskap och förmedla det. Att bli nominerad är ett gott betyg och jag hoppas vi kan fortsätta med programmet. Men jag är framför allt glad för ”45 minuter”.

Senare i höst leder Renée återigen ”Rosa bandet – bröstgalan” ihop med Hasse Aro. Men först väntar lördagsunderhållningen ”Singalong”, som börjar den 16 september, där svenska kändisar sjunger och skämtar.

Många resor

Och en ny omgång av ”45 minuter” med start tisdag den 12 september.

I höst har Renée bjudit in en rad gästreportrar eftersom hon har sonen Leo, 5 månader, att ta hand om också.

– Det blir en hel del resande, vilket är svårt för mig med ett litet barn ganska lång tid framöver. Det blir bra med gästreportrar som har specialkunskaper och egna erfarenheter.

Just nu är Renée mitt uppe i inspelningarna av ”Singalong”.

– Vi jobbar i ett rasande tempo, sex program på sex dagar. Men Leo får följa med och pappa David hänger i kulisserna.

Här finns listan på alla nominerade:

Marléne Hellman