Jan-Olov Andersson: ”Men var är kvinnorna?”

1 av 4
TV

SVT och Kanal 5 blev de stora segrarna.

TV 4 var den stora förloraren, men lyckades åtminstone etablera tv-branschens pris "Kristallen" som något tittarna kan bry sig om.

Efter en lite trög start fick själva tv-galan hyfsat högt tempo, med tre programledarpar som fungerade utmärkt, humorinslag kring tv som ofta var bra eller mycket bra (vem kunde tro att Lars Adaktusson kunde vara så rolig?) och det blev sedan rätt vinnare i de flesta kategorierna. TV 4 hade verkligen satsat ambitiöst, med försnack i TV 4 plus och eftersnack i TV 400, även om det sistnämnda var i rörigaste laget.

Och i alla tre programmen-försnacket, själva prisgalan, eftersnacket-dominerade Filip Hammar och Fredrik Wikingsson. De vann förnyarpris, kysste Leif Pagrotsky, anföll och kramade Ernst Kirchsteiger, vann två pris till, gjorde ohämmad reklam för sitt eget program som sändes direkt efter prisgalan-och hela tiden med en slags galen självironisk glimt i ögat. Bättre reklam än så kunde knappast Kanal 5 ha fått för sina största tv-profiler. Chefen Johan Westman satt med all rätt och mös vid ett bord fyllt av champagneflaskor.

Och då vann ändå inte Filip och Fredrik för sitt klart bästa program, "Ett herrans liv", då det hade hamnat i en kategori där det inte alls hörde hemma.

Peter Settman och "Så ska det låta" tog hem publikomröstningarna. Inte oväntat, då de har överlägset flest tittare.

TV 4 kom väl, typ, trea i de flesta kategorier, medan TV 3 aldrig var i närheten av någon vinst. Lägg till det en katastrofal höststart och programchefen Anders Knave sitter nog snart rätt löst.

Sedan kan man diskutera hur det står till med jämlikheten i vårt land. Varken "Kristallen"-juryn eller tv-tittarna hittade knappt en enda kvinna att belöna"

Jan-Olov Andersson