Hem till byn tillbaka igen

I kväll är det premiär för sista säsongen

Foto: Thomas Johansson
Laddade för slutspurten Johan Gry (Morgan Strid), manusförfattaren Bengt Bratt och regissören Gun Jönssonär alla veteraner i ”Hem till byn”. När den sista säsongen drar igång har Johan Grys roll fått mycket större utrymme.
TV

Tv-serien "Hem till byn" är tillbaka.

För allra sista gången.

- Nu är det definitivt slut, säger manusförfattaren Bengt Bratt.

I kväll börjar åttonde säsongen av "Hem till byn".

Tv-serien startade redan 1971 och är Sveriges mest långlivade. Men nu är det dags att säga adjö. I alla fall om man ska tro manusförfattaren Bengt Bratt.

Du har "hotat" att sluta tidigare. Varför ska vi tro dig den här gången?

- Arbetet är väldigt krävande och åldern tar på oss som gör serien. Alternativet vore att flytta över fokus till en ny generation. Men då är jag inte rätt man att skriva.

"Hem till byn" handlar om sex familjer i ett fiktivt glesbygdssamhälle.

Redan från början beslöts att karaktärerna skulle åldras i takt med skådespelarna. Om någon av dem dog i verkligheten skulle de inte ersättas.

Förändringar

Eftersom Carl-Ivar Nilsson (Willy Strid) härom året omkom i en lägenhetsbrand tvingades Bengt Bratt till stora förändringar.

- Min första tanke var att lägga ner, säger han. Willy Strid var ju byns starke man och en motor i serien. I stället valde vi att skriva om manuset och flytta över fokus på hans son.

Detta innebär att sonen Morgan, spelad av Johan Gry, plötsligt blir en av huvudpersonerna.

- Det är väldigt roligt att få en så stor uppgift, säger Gry som hade en liten barnroll i de första två säsongerna.

Filmas hemma

- Mycket av serien filmas i Rävlanda där jag bor.

Ytterligare en handfull skådespelare finns kvar sedan 1971. Anmärkningsvärt - precis som att "Hem till byn" fortfarande existerar.

Bengt Bratt har sin förklaring:

- Den här typen av dramatik har fortfarande framtiden för sig, säger han. Vi talar till både unga och gamla. Bara du har tid att lyssna.

Gustaf Höök

(Ytterligare tre barn som staterat i serien: Bittan Nilsson, Johan Nilsson (numera Gry) och Egil Nilsson. De försvann helt ur serien efter tredje säsongen. Finns enbart i andevärlden.)

Manusförfattare: Bengt Bratt. Han har skrivit manuset sedan start.

* Karaktärerna finns kvar i serien men kanske inte alltid fysiskt. De kan dock dyka upp igen när som helst.

Alla karaktärer som har dött i serien har dött i verkliga livet utom Kåge Gustavsson som spelade "Ivar Ljung". Ivar dog när han låg och tittade på stjärnorna och somnade en kall vinternatt - Kåge Gustavsson lever dock.

Tror du att detta är slutet för "Hem till byn"?

Gustaf Höök

ARTIKELN HANDLAR OM