”Alla är vi barn av vår tid”

Läsarna mindes sina favoriter i Eftersnack

TV

”Fem myror” korades till Sveriges bästa barnprogram i aftonbladet.se:s omröstning. Magnus, Brasse och Eva fick nästan 50 procent av de 36 724 rösterna.

Men läsarna mindes också fler sköna program från barndomen.

”John Blund var helt klart min favorit och gena och drutten” skrev Lolababe.

Fordkvinna räknade upp en mängd program: ”Humle o Dumle, Fablernas värd, Drutten o Krokodilen, Klas klättermus, Fem myror, Vilse i pannkakan. Trazan o Banane, dom ser jag gärna på än idag! Hajk, Ville Valle o Viktor, Barnjournalen. Sen har det kommit en del nya som är bra: Bananer i pyamas, Björnes magasin”.

”Mina favoriter var Tårtan och Dr Krall men det visades många andra bra program på 70-talet” tyckte keiffan.

Bättre förr

Diskussionen om gamla barnprogram väckte många nostalgiska minnen. ”Alla är vi barn av vår tid; nån som kommer ihåg Humle&Dumle, Teskedsgumman,Grodan Boll och Kullamannen? 70-talets vänsterprogg syns nu hopplöst passé!” skrev Pauillac.

Bussola tyckte att det var bättre förr. ”Fem myror? lärde mig att läsa och räkna innan jag börjat skolan. Hjalle Hjulle & Julius och deras norrköpingska dialekt och äventyr med ett flygande tefat de jagade i stan. Jag byggde ett liknande tefat i lego. Sant och sånt med Stafan och Bengt, trollband med skumma experiment och små modelllandskap. Tillsammans med Hajk så grundades mina kunskaper om teknik, väder och annat.”

Så röstade läsarna:

Sandra Wejbro