Läsarna: Jakten är underbar

Få kritiska röster i Eftersnack

TV

De flesta läsare kände inget sug efter att bli jägare. Men många hade förståelse för behovet av jakt och dödande.

– Jag jagar hellre än äter kött från sönderstressade grisar och söndervaccinerat nötkött, skrev Bybo.

Foto: SVT
Anders Ekborg och Keve Hjelm i filmen ”Dödsklockan”.

”Jakten är underbar! Jakten som har funnits med oss i tusentals år lever kvar som en gammal tradition med de folk som utövar det som kulturbevarare. De som protesterar högst om jakten kan jag slå vad om är människor som lever i storstaden och har totalt tappat kontakten med de gamla sättet att leva. När jag sen äter middag med mina barn och vet att detta kött EJ innehåller mänger av antibiotika eller har tärt på vårt globala odlings problem så känner jag lycka! Djuret har levt ett lyckligt liv och ej blivit uppfött på bekostnad av mig. Har det blivit det av dig?” undrade Bybo.

”Bonnskyttar”

52 procent av de röstande skulle inte kunna tänka sig att bli jägare. 32 procent var positiva till jakt och drygt 15 procent var redan jägare.

”Bonnskyttar... Jakt är okej om den bedrivs under kontrollerade former. Vissa viltstammar måste hållas nere. Men det mest skrämmande med dagens jakt är den totala bristen på skjutskicklighet bland stora delar av de svenska jägarna” skrev Copra.

”Den som inte har suttit i kanten på en myr med tallskogen i ryggen, en tidig morgon medan dimman dansande lättar och kännt naturen vakna till liv. Den har missat något. Din hörsel skärps och du noterar alla rörelser runtomkring dig, när sedan hunden ger skall ett par hundra meter från dig tar något gammalt och inärvt över. Den känslan tillsammans med respekten för vår kultur och vårt arv ger en viss stolthet” menade ”en jägarinna”.

”Har ni små penisar?”

”Man måste inte nödvändigtvis döda för att uppleva det där” svarade Göteborgare.

Signaturen mixan9c var mindre diplomatisk. ”Har ni små penisar? Kan man inte gå i skogen utan gevär??? Är era familjer så fruktansvärda så ni måste döda djur för att få lugn i själen?? Låt våra rovdjur som redan bor i skogen sköta jakten i, människan håller redan på att ta död på så mycket i världen redan, låt skogen vara i fred.”

Sandra Wejbro

ARTIKELN HANDLAR OM