Jan-Olov Andersson: Så röstar jag

TV

För tjugoförsta året i rad drar vi nu igång omröstningen om Aftonbladets tv-pris.

Det är ni – alla läsare och tv-tittare – som bestämmer vinnarna.

Så här röstar jag.

Bästa svenska program:

”Värsta språket” i SVT. Gick i våras och känns kanske lite som ”old news” just nu. Fast gör jag en mental tillbaka-till-våren-resa, till vad jag kände då, så framstår fortfarande Fredrik Lindströms program om svenska språket som det mest nyskapande, roliga och lärorika som visats i svensk tv under senare år. Det hör dessutom inte riktigt hemma i någon annan kategori.

Fjolårets vinnare ”Parlamentet” (TV 4) hade en något svagare säsong i höstas och den tredje finalisten ”Expedition: Robinson” har, efter en stark start, inte riktigt levt upp till förväntningarna denna sista säsong i SVT.

Bästa manliga tv-personlighet:

Ingvar Oldsberg. Han och Björn Hellberg har finslipat sin smått geniala frågelek, de leder fortfarande ”På spåret” med enorm proffsighet och stor entusiasm. Fast fjolårets vinnare Fredrik Lindström är förstås en stark konkurrent. Andra rutinerade proffs som leder populära SVT-program är Sven Melander och Lasse Holm. Av fjolårets finalister Bengt Magnusson och Hans Fahlén, känns väl åtminstone den sistnämnda rätt iskall efter ”Fortet”.

Fyrfaldiga vinnaren Kristian Luuk var tillbaka efter sin pappaledighet, men hade väl inte sin allra bästa säsong. Lasse Berghagen hade en ojämn sista säsong på Skansen, då var Anders Lundin snarare en klart positiv

överraskning i samma roll. Kristoffer Lundström är kultur-tv:s (”Kobra”) bästa programledare och inga har roat mig så mycket som Anders Johansson och Måns Nilsson (se bästa underhållningsprogram). Går man utanför nöjesbranschen, är förstås alltid Janne Josefsson en kandidat.

Bästa kvinnliga tv-personlighet:

Anja Lundqvist. Hennes lågmälda gestaltning av den övergivna radhusmamman, när maken satt i fängelse, i ”Tusenbröder II” var fullständigt briljant.

Då ”Cleo” under sista säsongen märkligt nog inte handlade så mycket om just Cleo, tycker jag inte fjolårets vinnare Suzanne Reuter är aktuell.

Av fjolårets andra finalister –  Tina Nordström och Agneta Sjödin – börjar åtminstone jag känna en viss mättnad på Tina, det är nog bra att hon tar ledigt, laddar om och kanske förnyar programmet lite grann. Agneta och hennes girl-next-door-image går uppenbarligen hem, vad hon än gör för program.

Hade inte Linda Isacsson gjort hemska ”Farmen”, hade hon varit främsta utmanaren, för sina suveräna resereportage i ”När & fjärran”.

Bästa svenska dramaproduktion:

”Tusenbröder II”. SVT:s dramaserie om Hoffa & Co, målarna som blev bankrånare, fick en ännu starkare uppföljare, där huvudpersonen först hamnade i fängelse, sedan på rymmen. Spännande, realistiskt, välspelat.

Främsta konkurrent – fast det är väl frågan hur engagerat den tittarkategorin deltar i sådana här omröstningar – borde vara vårens ”Solbacken: avd E”, Carin Mannheimers populära skildring av livet på ett ålderdomshem.

Ingmar Bergmans ”Saraband” väckte starka känslor hos många, ”Mannen som log” var ännu en välgjord Kurt Wallander-deckare.

Av fjolårsfinalisterna hade ”Cleo” en något svagare sista säsong och ”c/o Segemyhr” har aldrig tillhört mina favoriter.

Bästa svenska underhållningsprogram:

”Anders och Måns” i SVT. Denna fantasifulla humorserie har inte liknat något som tidigare visats i tv. En galen blandning av sketcher, reportage, tecknade inslag, meta-tv och samtidigt kluriga analyser av saker i vardagslivet.

”På spåret” och ”Så ska det låta” har knappast gjort någon besviken.

”Kvarteret Skatan” och ”Hipp Hipp!” var roliga humorprogram, liksom TV 3:s nya och rätt elaka ”Godafton Sverige”.

Fjolårets vinnare ”Parlamentet” får naturligtvis också mångas röster, själv tycker jag TV 4:s bästa nöjesprogram var sportfrågeleken ”Time out”, som när sändningstiden halverades under hösten blev ett kanonprogram.

Bästa svenska samhällsprogram:

”Uppdrag granskning” i SVT, med TV 4:s ”Kalla fakta” som främsta utmanare.

”Debatt” har en bra programledare i Lennart Persson, men har ibland lite för många ämnen, det blir lite för ytligt.

TV 3 satsar ambitiöst, men satsar kanske lite väl ofta mer på sensationer än på riktiga avslöjanden.

Bästa svenska barn/ungdomsprogram:

”Bolibompa” i SVT. Har man 3- och 4-åringar hemma, är valet ganska självklart.

Fjolårets vinnare ”Rea” är också mycket bra och ungdomsserien ”En ö i havet” var bästa dramaserien i kategorin.

Bästa sportkommentator:

En kategori där fjolårets vinnare Peter Jihde blir svårslagen i år. Han har en stark och udda personlighet, men glömmer aldrig att det sitter en miljon sportnördar framför tv:n.

Claes Åkeson är utmärkt i TV 3:s Champions League-sändningar, Arne Hegerfors är en av många bra sportnamn på Canal+.

Bästa svenska nyhetsankare:

SVT har de bästa unga tjejerna – fjolårets vinnare Katarina Sandström och min favorit Lisbeth Åkerman. Henne kan ni se på bio snart, i en pytteliten roll som sig själv i Kjell Sundvalls ”Hotet”.

Bästa utländska program:

”The Office”. BBC:s serie om en självgod och självupptagen avdelningschef på ett kontor är en av alla tiders bästa komiska tv-serier.

”Sopranos” och ”Six feet under” är två extremt välgjorda dramaserier.

Bögarna som stylar om sunkiga heterokillar i ”Fab 5” blev en oväntad favorit. Och danska ”Nikolaj & Julie” ett vardagsrealistiskt kärleksdrama som blev som ett gift.

De båda ”CSI”-serierna i Kanal 5 känns kanske inte som något man alltid måste se, men man blir sällan besviken.

Fjolårsfinalisten ”24” är nästan lika spännande andra säsongen. Medan flerfaldiga vinnaren ”Vänner” inte spelar i samma liga, om ni frågar mig.

Bästa utländska manliga tv-personlighet:

David Letterman. Överlägsen i sin genre. Har blivit extra rolig sedan han blev pappa, vilket gjort att det nästan blivit fritt fram för alla kaxiga gäster att skämta med honom om papparollen och eventuellt giftermål.

Främsta utmanare: Ricky Gervais, som så genialt spelar chefen i ”The Office”.

Andra starka profiler: James Gandolfini som Tony Soprano, Peter Mygind som Nikolaj, Carson Kressley, modefjollan i ”Fab 5”, Dennis Franz som Andy Sipowicz (alltid!), fjolårets vinnare Kiefer Sutherland i ”24” och nakne kocken Jamie Oliver, även om det lite känns som att man har fått en överdos av honom i år.

Bästa utländska kvinnliga tv-personlighet:

Usch, här är det nästan omöjligt att välja. Edie Falco i ”Sopranos”, Rachel Griffiths i ”Six feet under”, Sofie Gråbøl i ”Nikolaj & Julie”, Cynthia Nixon i ”Sex and the City” eller Andrea Thompson i ”På spaning i New York”.

Alla spelar starka kvinnliga rollfigurer på ett sensationellt bra sätt. Jag väljer Thompson, för att hon kommer att saknas, nu när hennes detektiv Jill Kirkendall har försvunnit ur serien.

Bästa dokusåpa:

En ny kategori. Och valet är självklart: ”Expedition: Robinson”.

Även en halvdan säsong av programmet, är betydligt intressantare än vulgär smörja som ”Farmen” eller ”Big Brother”.

Jan-Olov Andersson

ARTIKELN HANDLAR OM