"Han är en fängslande karaktär"

Kenneth Branagh blir Kurt Wallander i England

TV

Henning Mankells kriminalkommissarie ska bli en internationell stjärna.

Nu är det klart att Kenneth Branagh spelar Kurt Wallander när BBC filmar den svenska succédeckaren.

Foto: STELLA
Kenneth Branagh – vår nye Wallander efter Rolf Lassgård och Krister Henriksson.

Produktionsbolaget Yellow Bird ska spela in tre 90 minuter långa Wallander-filmer i Ystad i sommar. De kommer att få bästa sändningstid på BBC 1 och Wallander lanseras enligt branschtidningen Broadcast som en ny Kommissarie Morse.

Huvudrollen axlas av ingen mindre än Kenneth Branagh, känd för Shakespeare-filmatiseringar som "Henry V", "Mycket väsen för ingenting" och "Othello".

"Underbart komplex”

Produktionsbolagets vd, Mikael Wallén, berättar för DN att det var Branagh själv som kontaktade dem och ville spela Wallander.

– Wallander är en underbart komplex och fängslande karaktär, jag är förtjust över att få spela den här fascinerande kantstötta men djupt mänskliga polisen, säger Kenneth Branagh själv i en intervju med Broadcast magazine enligt DN.

Branagh har besökt Ystad

Budgeten för filmerna, som har premiär 2009, beräknas till 80 miljoner kronor.

– Branagh tycker att böckerna är fantastiskt bra. I och med det tror han också att det ska bli en succé. Hans bolag är med som samproducenter också, berättar Mikael Wallén för DN.

I december rapporterade Ystads Allehanda att Kenneth Branagh synts i trakten. Enligt uppgift var han där på rekognoscering inför inspelningen.