Tagning! Nähä...

Tv-serierna tar slut - författarnas krav får Hollywood att stå still.

TV

HOLLYWOOD. I morgon drabbas tv-tittarna för första gången av den pågående strejken bland Hollywoods manusförfattare. Den stjärnspäckade Golden Globe-galan förvandlas då till en bojkottad presskonferens.

Nu hotas också succéserier som ”Lost” och ”House”.

Tv-bolagen har bara ett fåtal nya avsnitt kvar att sända.

Därefter blir det uppehåll på obestämd framtid.

Avbryts mitt i

– Det kommer att kännas som att läsa en halv Harry Potter-bok. Man tvingas lägga den åt sidan i flera månader, säger Carlton Cuse, en av producenterna för ”Lost”, till Hollywood Insider.

Några nya avsnitt går inte att spela in eftersom inga manus skrivits.

Och någon lösning är inte i sikte.

Parterna står lika långt ifrån varandra som den 5 november då fler än 10?000 film- och tv-författare lämnade sina jobb.

I korthet går konflikten ut på att manusförfattarna vill ha del av de intäkterna från distribution via internet.

Arbetsgivarna vägrar.

”Ryggen mot väggen”

– Vi slåss för vår överlevnad, säger manusförfattaren Stuart Beattie som bland annat skrivit ”Collateral”.

– Alla kommer snart att se tv-serierna på internet. Om vi inte tar ställning kommer vi aldrig att få ett öre. Vi har ryggen mot väggen.

Manusförfattarna stärktes när skådespelarfacket gjorde gemensam sak.

Därav Golden Globe-galans urvattnade show.

Bojkottar

För att straffa NBC, som sänder galan, bojkottar skådespelarna showen.

Nu hotas också årets största filmgala, Oscarsfesten.

Det har fått Tom Hanks att uppmana de inblandade parterna att ta sitt förnuft till fånga.

– Jag kan bara hoppas att de stora killarna som fattar besluten i styrelserummen ska förhandla på ett ärligt sätt. Annars kan inte alla återgå till jobben, säger Hanks.

FAKTA

Så drabbas Sverige av strejken

Vi frågade de svenska kanalerna:

1 Hur påverkar strejken er?

2 Hur löser ni eventuella problem?

3 Vilket är värsta scenariot?

Göran Danasten, inköpsansvarig SVT

1 ”Säsongen som startar efter sommaren av Brottskod försvunnen kommer troligtvis att påverkas. Den blir sannolikt hälften så lång.”

2 ”Vi får eventuellt tidigarelägga någon annan serie som vi har på lager.”

3 ”Att strejken blir långdragen. Då får vi troligtvis köra nån motiverad repris. Sen får vi söka andra alternativ. Kanske från Tyskland eller Sydamerika.”

Anders Knave, programchef TV3/TV6

1 ?”Cityakuten och Prisonbreak får kortare säsonger. Vi kommer att fylla hålen med bland annat Bones, Men in trees och Navy CIS. Det är inte så allvarligt. Högsäsongen av egenproducerade program börjar i vår.”

2 ”Vi får kasta om lite i tablån. Men våra tittare kommer inte uppleva strejken nämnvärt. Vi startar Shark lite tidigare eftersom avsnitten tagit slut av Prison Break.”

3 ”Att strejken fortgår och därmed påverkar vår hösttablå. Då måste vi söka alternativ?–? men där är vi inte ännu?– fråga mig om ett par månader.”

Clara Scherman, inköpschef TV 4

1 ?”Lost får en kortare säsong. Nu finns det nio färdigproducerade avsnitt . Slutar strejken snart hinner de producera en del nya avsnitt under våren. Men inte lika många som vanligt. 24 är den enda serien vi är osäkra på. Där vet vi ingenting över huvud taget.

2 Då vi sänder handboll i vår så startar våra serier senare än vanligt. Vi behöver alltså inte göra så mycket åtgärder.

3 Att producent- och skådespelarfacken i USA – som går in i sin avtalsrörelse i det närmaste –?får luft under vingarna och även de gå ut i strejk. Det vore verkligen inte bra.

Katarina Eriksson, inköpsansvarig Kanal 5

1 ”Inte nämnvärt. Men vi har inte fått några bra besked från någon studio i USA. Vi har en hel del serier på hyllan, och en del avsnitt kvar på de vi sänder nu. Vi har faktiskt ingen aning.”

2 ”Vi kommer att fylla med repriser om det blir aktuellt samt sända det vi har på hyllan. Vi tittar på serier från Kanada, England och Australien.”

3 ”Att de inte kan komma överens och strejken fortsätter. Det är svårt att bedöma konsekvenserna i så fall. Men klart är att det inte spelas in några piloter, så återväxten av nya serier kan bli sämre.”

Line Mykland, inköpschef Canal Plus

1 ”Heroes, som vi börjar sända i februari, kommer att påverkas då det saknas två avsnitt. Sjunde säsongen av The Shield är flyttat till hösten. Det finns inga avsnitt.

2 ”Vi har ersatt The Shield med Monk. När det gäller andra serier så har vi flera säsonger att ta av. De ligger ganska långt före oss. Vi har Weeds, Monk, Lucky Louie, Tell me that you love me och andra säsongen av Dexter att fylla hålen med.”

3 ”Att strejken fortsätter. Då kommer hålen i vår tablå bli betydligt större.”