”Ica-Stig” med i ”Andra avenyn”

Mosesson nobbad i ”På spåret” – nu får han synas i SVT

Foto: Foto: THOMAS JOHANSSON, MATS STRAND
förtegen ”Vi har presskonferens på tisdag, så det är inte så mycket att prata om nu. Jag kan inte riktigt bekräfta någonting än”, säger Hans Mosesson om sin medverkan i SVT:s såpa ”Andra avenyn”.
TV

Nästa vecka presenteras Hans ”Ica-Stig” Mosesson som höstens nyhet i SVT:s ”Andra Avenyn”.

Är det förenligt med public service?

– Jag förstår och sympatiserar med att frågan uppstår, säger SVT:s Annie Wegelius.

För drygt ett halvår sedan stoppade SVT Hans ”Ica-Stig” Mosessons medverkan i ”På spåret”. SVT:s programdirektör Annie Wegelius förklarade då att Mosesson är ”Ica-Stig” för svenska folket och att medverkan i ”På spåret” därmed är otillbörligt gynnande.

Nu har SVT kontrakterat honom för ”Andra Avenyn”.

– Han kommer vara med i höst och en bit in på våren, bekräftar programchef Christian Wikander.

”Kan verka hårfint”

Wegelius har godkänt kontraktet, trots att hon tidigare stoppat ”Ica-Stig” i SVT.

– Det kan verka hårfint, men i ”På spåret” var Hans Mosesson med som privatperson – nu är han castad för att spela en roll.

Får han göra Ica-reklam samtidigt?

– SVT har en grundregel att försöka undvika att våra skådespelare exponeras i kommersiella sammanhang. Men vi kan inte alltid styra det.

”En verklighet vi lever i”

Aftonbladet har tagit del av det kontrakt som skådespelarna förbinder sig till i ”Andra Avenyn”. Där står bland annat att de är förbjudna att i programmet ”otillbörligt gynna kommersiella intressen”.

– I ”På spåret”-fallet var jag väldigt tydlig med det, nu förhåller jag mig mer till en sorts verklighet som vi lever i, säger Wegelius.

Ica har inte hört något om att ”Stig” skulle ta en paus.

– Så länge vi är nöjda med ”Ica-Stig” kommer samarbetet att fortsätta, säger Staffan Ekengren, presschef på Ica. Ylva Niklasson

FAKTA

I ”Andra Avenyn” ska Mosesson spela rollkaraktären Per Björn, mannen bakom företaget Björnsängar. Han är en dominant herre och stenhård affärsman som älskar sina döttrar, men som inte är så nöjd med hur de driver företaget i dag.