Åtalad för bedrägeri

Johanna i ”Ensam mamma söker”: Jag mådde jättedåligt

Foto: Foto: JOHAN FRÄMST
hade en tung period Sommaren 2006 tog Johanna Toftby ut 11 360 kronor från Alfakassan – samtidigt som hon fick sjukpenning. Nu åtalas hon för bedrägeri, domen faller på torsdag. ”Jag mådde jättedåligt under den perioden”, säger hon.
TV

Lycklig i dag – men bakom sig har Johanna Toftby i ”Ensam mamma söker” en tuff period.

Flera år av sjukskrivningar kulminerade i åtal för bedrägeri – och om några dagar faller domen.

– Jag mådde jättedåligt vid den tidpunkten, säger hon.

TV i går Johanna träffar männen.

I går sändes säsongens första avsnitt av TV3:s tittarsuccé ”Ensam mamma söker”. En av höstens tre singelmammor är Johanna Toftby, 35.

Hon beskrivs som en ”rock’n’roll-mamma”, känner allt och alla i Skövde och har äntligen uppfyllt sin dröm att arbeta som frisör.

Trots en högoktanig inspelning av ”Ensam mamma söker” minns Johanna sommaren 2008 med ett leende på läpparna.

– Det är ett enormt jobb bakom. Man förstår inte det som tittare, hur många timmar de här minuterna i tv egentligen är. Vi fick byta om i hissen, äta lunch i bilen ... helt hysteriskt.

– Det har varit värt det – och det är verkligen ingenting jag ångrar, säger hon.

Slarvade med papper

Men samtidigt står Johanna Toftby åtalad för bedrägeri.

Allt bottnar enligt henne i slarv med papper efter att hon varit sjukskriven till och från mellan 2004 och 2006.

– Jag mådde jättedåligt vid den tidpunkten och var sjukskriven. Ingen koll, kombinerat med slarv och dålig kommunikation mellan mig och läkaren som skickade papper till Försäkringskassan gjorde att vi missade några papper, säger hon.

Det var sommaren 2006 som Johanna kvitterade ut 11 360 kronor från arbetslöshetskassan Alfakassan, trots att hon inte var berättigad till ersättning, samtidigt som hon fick sjukpenning.

”Frustrerad”

Det hela ledde till åtal för bedrägeri. I december 2007 förhördes hon av polisen och i slutet av augusti hölls rättegången.

På torsdag faller domen.

Men Johanna Toftby räds inte utfallet.

– Det är verkligen patetiskt. Till och med utredaren sa ”jag vill egentigen inte ha det här på mitt bord”, säger Johanna.

Enligt Rolf Strandberg, enhetschef på Alfakassan i Sundbyberg, finns det ett ”allmänpreventivt intresse att åtala vid bidragsbrott” och Alfakassan kräver nu 8 761 kronor i skadestånd.

– Jag blir frustrerad på samhället. Det är ingen ursäkt, jag vet, men de lägger ner så mycket pengar på något som egentligen beror på en sjukskrivning. De borde lägga mer tid och pengar på andra brottslingar som går runt i samhället, säger Johanna.

Tung period

Nu, ett par år senare, med nytt jobb och ståendes på en stabil grund i tillvaron, föredrar Johanna att inte prata ingående om vad som ledde fram till sjukskrivningen. Men hon understryker att det var en tung period i hennes liv.

– Vad som hände vill jag verkligen inte gå in på. Men skulle vi sitta ner och prata över en fika hade jag kunnat berätta, och du skulle verkligen förstå varför.

Efter gårdagens premiär av ”Ensam mamma söker” är Johanna medveten om att intresset kring hennes person kommer att tillta ordentligt. Men själv tänker hon mest på barnen Lisa-Marie, 11, och Marilyn, 9.

– De har frågat mycket och varit med och sett det mesta, så de är ganska lugna. Det har gått bra. Men nu är frågan hur det ska gå för dem i skolan.

FAKTA

Namn: Johanna Toftby. Ålder: 35. Familj: Barnen Lisa-Marie, 11, och Marilyn, 9. Bor: Skövde. Yrke: Frisör.

Inkomst: 44 700 kronor (taxeringsåret 2007).