Eva Röse fick barn – och två huvudroller

Nu berättar hon om det tuffa trippeljobbet

1 av 3 | Foto: Carolina Byrmo
Ny tv-deckare I kväll får Eva Röse ett mordfall på Gotland. En man hittas mördad på en strand, samtidigt bryter fågelinfluensa ut på ön.
TV

Först föddes sonen Floyd.

Sedan kom två stora huvudroller på samma gång.

– Det är tufft att jobba när man precis fått barn, men det gav mig mycket energi och glädje, säger Eva Röse, 34.

Nu berättar skådespelerskan om hur det var att spela in filmen ”Rallybrudar” och tv-serien ”Maria Wern – främmande fågel” bara tre månader efter att hon blivit mamma.

Eva Röse kallade i en intervju sig själv och sina jämnåriga kamrater för ”den infertila generationen”. Hon utvecklar det:

– Man väntar längre och längre med att skaffa barn och planerar så mycket annat så man omedvetet kanske råkar planera in barnlöshet. Allt kan man ju inte köpa på eBay eller Tradera Jag har på nära håll sett folk som väntat för länge.

Så när du träffade rätt karl satte ni igång direkt?

– Nä, inte riktigt, men... vad ska man vänta på? För mig var det ett ganska självklart val. Det innebär uppoffringar och en jävla massa slit, men livet är ju inte bara ett kabarénummer som man dansar omkring i.

Trailer med guldstjärna

Dagen efter att hon hade tackat ja till thrillerserien som startar i TV 4 i kväll blev det också klart att ”Rallybrudar”, som det hade pratats om i över ett år, definitivt skulle bli av. Med inspelning ungefär samtidigt...

– Jag kände mig väldigt önskad så jag sa till producenterna att all hänsyn måste tas till att jag har en bebis och det måste jag säga att det sköttes fantastiskt. Vi hade en trailer med en guldstjärna som det stod Eva och Floyd på och det var samtal på walkie talkie om när det var amningsdags och om det skulle handlas puré eller något annat. Och så hade jag ju oftast min kille, Floyds mormor eller farmor på plats.

Vad lockade med att spela kriminalinspektör Maria Wern?

– Jag gillade Anna Janssons bok väldigt mycket. Den är både spännande och otäck.

Gotland smittat

Historien kretsar kring mord och hur fågelinfluensan sprider sig på Gotland och hundratals människor dör.

– Jag gillar att alla känslor hos Maria Wern inte står att läsa som en streckkod i pannan, det finns hemligheter, kriser och sorger som hon kapslar in i en Fjällräven-jacka för att hon har ett jobb att sköta. Det är bra drama att hon drabbas personligen eftersom hennes son drabbas av det som händer.

Hänger i sandlådor

”Rallybrudar” har Sverige-premiär den 10 oktober. Eva Röse har blivit så biten att hon tagit rallylicens, tävlat och då märkt att det finns ett enormt intresse för filmen framför allt i landsorten.

Själv har hon just nu ingenting inprickat i almanackan, mer än några resor i samband med hennes killes jobb (han är fotograf).

– Sedan i julas har jag mest hängt i sandlådor och parker med Floyd (som nu blivit femton månader).

Vill du ha fler barn?

– Gärna, om Gud vill.

FAKTA

Eva Röse om...

...sin sons lite ovanliga namn:

– Han var en Floyd när han kom ut, med garden uppe. Han knockade mig direkt. Han har fått en del rosa kläder av bekanta, då ska han vara Pink Floyd, men han är sin egen Floyd kan jag säga. Och det har inget med den alkoholiserade tv-kocken att göra heller.

...de gamla kompisarna från SVT-programmet ”Disney-klubben”:

– Alice (Bah) är en av mina absolut bästa vänner, henne har jag i vänstra kammaren av mitt hjärta. Johan (Petersson) träffade jag för något år sedan, vi har gemensamma vänner, så jag håller mig uppdaterad vad han gör (just nu programledare för TV 6:s ”Hål i väggen”). För vissa studiomän på SVT kommer jag alltid att vara en tv-bebis, det är lite gulligt.

...succéfilmen ”Kopps”:

– Där var det lite knepigt, alla andra karaktärer var så roliga, med tokiga dialekter, och jag var bara detta lackmuspapper som alla skulle reagera mot. Jag kände mig som norra Europas tråkigaste skådis på kvällarna. Men sedan funkade det ju otroligt bra, jag har fått otroligt mycket gensvar på filmen.

Namn: Eva Röse.

Ålder: 34.

Bor: Stockholm.

Familj: Jacob Felländer, fotograf, sonen Floyd, femton månader.

Inkomst: 199 000 kronor (taxerad inkomst 2007).

Aktuell: I TV 4-serien ”Maria Wern – främmande fågel”, start i kväll, och filmen ”Rallybrudar”, med premiär 10 oktober. Är också Unicef-ambassadör.