”Jihde borde inte klaga”

SVT-medarbetare svarar på utspelet

1 av 3 | Foto: Mia Carlsson
"Han gjorde som han ville" "Är det någon som inte ska kritisera SVT så är det Peter Jihde, han fick ju göra allt han ville”, säger Elisabet Höglund, en av SVT:s trotjänare.
TV

Peter Jihde säger att han vill ”spränga SVT”. Nu får han svar på tal från flera av tv-kanalens medarbetare.

– Peter Jihde borde verkligen inte klaga på SVT. Han fick en gräddfil, säger SVT-profilen Elisabet Höglund.

Peter Jihde är kritisk till arbetsmiljön på SVT.

– Mitt tips till SVT är att först köpa några sprängladdningar och göra om. När jag gick in i matsalen där trodde jag ibland att jag var tillbaka på högstadiet. Personalen var fantastisk, men färgerna och själva miljön usel. Det går inte att vara kreativ i en sådan miljö, säger han.

”Ska inte kritisera”

Flera välkända SVT-profiler slår nu tillbaka mot Jihde.

– Är det någon som inte ska kritisera SVT så är det han, han fick ju göra allt han ville, säger journalisten Elisabet Höglund, 64, som lämnade SVT tidigare i år efter 25 år som reporter på bland annat ”Rapport”.

Programledaren Lars Adaktusson, 53, jobbade 20 år på SVT innan han i januari år började på TV8.

Han är kritisk till Jihdes utspel.

– Det hade inte med väggfärgen att göra, säger han om sitt avhopp från SVT.

– Jag tycker att Jihde skjuter över målet, SVT behöver göra förbättringar i organisationen, inte i arbetsmiljön, säger han.

”Dålig stämning”

Lokalerna och hur de ser ut betyder lite om man har andra problem att lösa, påpekar programledaren Janne Josefsson, 56.

– Vi sitter i jättefina lokaler vid älven här i Göteborg. Men nu ska vi sparka 65 personer och då spelar det ju ingen roll hur fin utsikten är, det blir dålig stämning ändå. Lokalerna betyder inte så mycket för att vi ska må bra som att vi gör bra program, säger Josefsson.

SVT har arbetsplatser på 28 orter runt om i Sverige. SVT:s kommunikationsdirektör Helga Baagoe, 45, tycker att det är viktigt att poängtera varför man inte har nya lokaler på alla orter.

– Våra pengar kommer från licensbetalarna. Därför måste vi prioritera programverksamheten och kan inte lägga hur mycket pengar som helst på arbetsplatserna, säger Helga Baagoe.

Peter Jihde har avböjt att kommentera SVT-profilernas uttalanden.

ARTIKELN HANDLAR OM