Peter Jihde: Spräng SVT

Tv-profilen sågar arbetsmiljön på förra jobbet

”är från 1752” ”SVT är ett fantastiskt företag om man bara sprängde de delar som är från 1752”, säger Peter Jihde.
TV

– Spräng det.

”Idol”-programledaren Peter Jihde riktar nu skarp kritik mot sin forna arbetsgivare SVT.

Turerna har varit många för Peter Jihde, 37.

Han började sin tv-karriär på TV4 på 1990-talet, gick över till SVT, för att sedan återgå till moderskeppet Fyran.

Men tiden på SVT är inget han längtar tillbaka till.

”Jag mådde inte bra”

– SVT är ett fantastiskt företag om man bara sprängde de delar som är från 1752. När jag lämnade SVT var det delvis på grund av arbetsmiljön. Jag mådde inte bra av att gå i de lokalerna, säger Peter Jihde till Aftonbladet.

Vad är det som är fel?

– Alltså, det handlar om att SVT har gjort fel. De har gjort om de byggnader som cheferna och administrationen sitter i och har låtit de andra vara kvar i gråa, bruna eller ibland smutsgula lokaler.

Önskar miljöombyte

Kan du överhuvudtaget tänka dig att jobba där igen?

– Mitt tips till SVT är att först köpa några sprängladdningar och göra om. När jag gick in i matsalen där trodde jag ibland att jag var tillbaka på högstadiet. Personalen var fantastisk, men färgerna och själva miljön usel. Det går inte att vara kreativ i en sådan miljö.

Den nyvigde programledaren befinner sig sedan drygt ett år fjärran från SVT:s lokaler.

Det är Peter Jihdes andra ”Idol”-säsong, och i höst syns han mer än tidigare i rutan. Förutom att leda fredagsfinalerna, håller han också i auditionerna och eftersnackprogram tillsammans med Katrin Schulman.

”Kan följa upp”

– Det är programlederi hela vägen för mig i år, och det känns roligt. Det saknade jag förra säsongen, då kändes det konstigt att bara säga tack och hej precis när någon hade åkt ut. Nu kan jag och Katrin följa upp det i eftersnacket.

FAKTA

Kort & gott om Peter Jihde

Ålder: 37. Yrke: Programledare. Bor: Vasastan, Stockholm. Inkomst: 996 184 (tax. 2007). Familj: Fru Karin och sonen Lucas. Aktuell: Programledare för ”Idol 2008”.