Aftonbladet
Dagens namn: Elisabet, Lisbet
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / TV

Lulu fick lämna ”Stjärnor på is”

Inredaren fick vara isprinsessa för en kväll

Foto: TV 4

Skridskorna var snörade och isen garanterat stjärnklar.

Här är aftonbladet.se:s rapport från premiärkvällen av Stjärnor på is.

Vurpor och piruetter – minut för minut.

22.33: Det paret som glider vidare till nästa veckas ”Stjärnor på is” är Malin och Filip. Lulu och Lukasz tvingas lämna programmet.

22.32: Nu är röstningen avslutad. För juryn är det delade meningar.

22.29: ”Jag fick till sist bli isprinsessan i alla fall”, säger Lulu Carter och menar att det blir party i kväll om hon åker ut.

22.27: ”Om det var sista gången att jag fick åka nu, så var det kul att få åka igen”, säger Malin efter att ha visat upp sitt nummer en gång till i Isduellen.

22.25: Lulu och Lukasz, samt Malin och Filip får nu mötas i en isduell. Sedan är det upp till tittarna.

22.22: Dags för resultatet. De som går vidare är: Jesper och Alexandra, Josefine S och Johan, Markus och Johanna, Torgny och Lotta, Josefin och Aleksander, Rafael och Cecilia, Tony och Malin, ”Kicken” och Åsa, Lars och Gabrielle, Marie och Niklas.

22.20: De tolv paren kommer tillbaka in på isen och det är strax dags för kvällens resultat. Carolina Gynnings favorit var Rafael Edholm och hans bringa, medan Carina Berg föredrog Lars Frölanders vurpa och allt blod som följde.

22.16: Ispanelen har sagt sitt och på topp ligger Markus och Johanna med 18 poäng, tätt följt av Jesper och Alexandra med 16,5 poäng.

   

21.58: Alla nummer är avklarade och nu är det upp till juryn och tv-tittarna. 22.15 är programmet tillbaka igen.

21.53: ”Vilken hållning. Det syns att han är dansare, han för sin dam”, säger Katarina Hultling efteråt. Tony får sammanlagt 12 poäng. ”Det är kommentarerna jag är livrädd för”, säger Tony själv efteråt. ”Jag är jätteimponerad av dig”, säger Britta Lindgren i juryn.

21.50: Sist men inte minst, är det Tony Irvings tur att stå på isen. Tony är känd som juryordförande i "Let's Dance" och har en bakgrund som professionell dansare, men ett par skridskor har han aldrig stått på tidigare. Nu ska han göra ett försök med sin danspartner Malin Hållberg-Leuf.

21.34: ”Jag var kanske lite mindre nervös än jag hade trott”, säger Torgny efteråt och visar Carolina Gynnings favorit ”trumman” en gång till. ”Underbart att se, ni har roligt. Men du borde kunna ge mer”, säger Lotta Tegnér i juryn efteråt.

21.31: Den före detta skidåkaren Torgny Mogren är näst sist att visa sina danskonster. Han har åkt skridskor förut, men säger sig inte vara en flitig dansare ute på dansgolvet. På isen är han tillsammans med Lotta Falkenbäck. Totalt får paret 14 poäng och ligger trea.

21.29: ”Lyssna på din partner, andas. Du är mycket bättre än vad du tror du är”, säger Emanuele i juryn efteråt.

21.25: Programledaren Josefin Craaford säger sig ha dålig balans och kräks om hon blir för snurrig. Tillsammans med sin partner Aleksander Iversen, tänker hon ändå göra sitt bästa. ”Har hon drömt om att bli isprinsessa, så gick väl det i uppfyllelse nu i denna läckra dräkt”, säger Katarina Hultling efteråt. Det blir dock inte mer än 7 poäng, men Josefin är glad ändå.

21.22: Lars Frölander åker nästan in i sargen, men lyckas rädda det hela. Det blir slutligen 11 poäng ändå. Det rinner blod från Lars hand efter fallet, men Carolina Gynning verkar mer chockad än Lars själv.

21.11: Simmaren Lars Frölander ska dansa på isen med partnern Gabrielle Sobin. Han har tidigare spelat hockey, men märker att det är stor skillnad på de olika skridskorören. ”Han är inte så graciös”, säger hans partner. Efter att slutligen ha fått på sig dräkten (och efter en liten reklampaus...) är det dags för Lars att visa vad han går för på isen.

21.05: Lulu Carter är inredare annars, men drömde en gång om att bli konståkare. Hennes partner Lukasz Rozycki har kör hårt med henne under träningarna, men det verkar inte ha gått alltför bra. 7,5 blir den slutgiltiga poängen. ”Jag fick känslan av att det var Lilla Sjöjungfrun som var ute och gled”, var en av kommentarerna från ispanelen.

21.02: ”De skulle kunna vara syskon”, säger Katarina om Markus och Johanna. De gillas även av juryn som tillsammans ger dem 18 poäng. Paret tar ledningen och får bra kritik av ispanelen.

21.00: ”Jag suger ju på konståkning”, säger ”Idol”-vinnaren Markus Fagervall som är nästa åkare på tur med sin ispartner Johanna Götesson.

20.58: Efter halva tävlingen ligger Jesper och Alexandra högst upp med 16,5 poäng. Malin och Filip ligger längst ner med 5,5 poäng.

20.56: ”Det är viktigt att dölja det som inte är så bra. En riktigt modig avslutning” säger Katarina. Poängen blir dock inte de bästa och Malin slutar på 6,5 poäng. ”Det känns som ni har väldigt mycket att jobba på”, säger Fredrik Granqvist i juryn.

20.53: Den före detta friidrottaren Malin Ewerlöf Krepp ger sig in på isen med sin danspartner Filip Stiller. ”Jag är lång och ranglig. Graciösa saker är inte min grej egentligen”, säger Malin, men hennes partner har ändå hopp om henne.

20.42: Till stort jubel åker det före detta fotbollsproffset Jesper Blomqvist in på isen tillsammans med sin partner Alexandra Shauman. Han får höga beröm av Katarina Hultling som hoppas att Jesper kommer att vilja fortsätta med konståkning. Det blir många 3,5:or från juryn och Jesper tar ledningen med 16,5 poäng. Jesper får även beröm för sin nya frisyr.

20.39: Det blir inga höjdarpoäng för Marie. 8,5 poäng totalt. ”Vi offrade ju mycket”, säger Marie efteråt men är fruktansvärt nöjd att ha tagit sig igenom programmet. ”Du är som bäst när du står still”, säger juryn till sångerskan efteråt.

20.36: Det är dags för sångerskan Marie Serneholt. Även hon har dansat mycket, men också insett att det inte hjälper alltför mycket på isen. ”När Marie först kom på isen höll hon sig längs sargen. Det var mest ljud”, berättar hennes partner Niklas Hogner.

20.34: Rafael Edholm har skadat bröstet, men det verkar inte vara något allvarligt. ”Du känns säker, men lite för säker. Jag tror du håller tillbaka lite”, säger ispanelen.

20.33: ”Väldigt mycket överkropp”, sammanfattar Katarina Hultling. Av juryn blir det sammanlagt 13,5 poäng.

20.30: Skådespelaren Rafael Edholm är näste skridskoåkare, till Gynnings förtjusning. Tillsammans med Cecilia Bierich glider han in på isen till tonerna av Ricky Martin.

20.28: Efter att mestadels ha fått treor av juryn slutar Josefine med 14 poäng. ”Du är som en älva”, säger juryn till henne efteråt.

20.27: Josefine imponerar rejält på publiken som inte kan sluta jubla. ”Åh, så romantiskt! Det märks att Josefine har dansat balett tidigare”, utbrister Katarina Hultling.

20.24: Nästa på tur är programledaren Josefine Sundström som har dansat mycket tidigare. ”Jag är livrädd för att vi kommer av oss, förutom att vi slår oss förstås. Det är ju det värsta som kan hända” säger Josefine.

20.23: Programmet är tillbaka och Carolina Gynning presenterar kvällens expertkommentator Katarina Hultling.

20.14: ”Bra energi, inlevelse. Jag skulle vilja se mer mjukhet i armarna. De är stela som trumpinnar”, säger kommentatorn Emanuele Ancorini.

20.13: ”Det märks att han är trummis”, säger expertkommentatorn Katarina Hultling. ”Kicken” får 2.0 av alla i juryn vilket leder till 10 poäng.

20.11: Trummisen Christian ”Kicken” Lundqvist är först ut. Han berättar att han inte har några erfarenheter innan. Och under träningarna kom även en handskada som försvårade det hela litegrann. Nu startar ”Kicken” med sin partner Åsa Persson.

20.10: Carina Berg påminner dock om att juryn bara har halva makten. Resten är publikens.

20.08: Tv4-mannen presenterar juryn, även kallad Ispanelen, som alla har långa meritlistor.

20.05: En efter en kommer stjärnorna in på isen. Ibland jublas det lite extra mycket i publiken. Som när Markus Fagervall och Tony Irving glider in.

20.04: Programledarna Carina Berg och Carolina Gynning glider in på scen med varsin varm pälsmössa. ”Det här är de 12 paren som ska tävla” ropar Carina Berg.

20.02: Tittarna bjuds först på en show med expertkontsåkarna. Det jublas i publiken.

20.00: Tolv stjärnor har antagit sin livs utmaning. Att bli stjärnor på is. Klockan är åtta och ”Stjärnor på is” kickar igång för allra första gången.

Bedömning och utröstning – så funkar "Stjärnor på is"

  Stjärnorna ska framföra ett nytt isdansnummer på runt en minut varje lördag. Varje vecka, förutom i kväll, krävs att de utför ett obligatoriskt moment.

  Omröstningen: Paren blir bedömda av fem domare och det svenska folket. Domarna, Britta Lindgren, Christer Tornell, Emanuele Ancorini, Lotta Tegnér och Fredrik Granqvist, använder sig av den klassiska poängskalan 0,5 till 6,0. Tittarna ringer in sina röster.

  Juryns sammanlagda poäng räknas sedan enligt ett rankingsystem där det bästa paret får 12 poäng, det näst bästa 11 osv. Samma sak händer med telefonrösterna. Tittarnas röster räknas sedan samman med juryns poäng.

  Blir det lika mellan några par väger tittarnas röster tyngst. De två par som får minst antal röster får göra om sina framträdanden i den så kallade isduellen. Där avgör tittarna vilket par som får stanna kvar i tävlingen.

Så blir du expert hemma i soffan – kolla efter det här

1. Tekniken

Juryn kommer att titta på hur stjärnorna använder sig av den skålformade skridskoskenan, det vill säga om de använder sig av yttre och inre skär på rätt sätt.

2. Farten

Konståkning handlar om att våga, och för att få upp farten, skjuta ifrån skridskon från isen. Och då menar jag med rena skär, inte ta fart med taggarna.

3. Stilen

På isen kan man inte se ut hur som helst och då pratar jag inte bara om outfiten. Stilen bygger på allt från att le och hålla upp ryggen till att uttrycka känsla och leva sig in.

4. Kemin

I isdans är samspelet allt för att kunna släppa på spärrarna och lita på sin partner. Det kommer att lysa igenom ganska snabbt vilka som gillar varandra och inte.

Helena Trus
SENASTE NYTT

Visa fler
Om Aftonbladet