”Vet hur musikerna ser ut i kalsonger”

Thomas Deutgen en besserwisser – på dansband

TV

Han är jurymedlemmen som hävdar att han vet allt om dansband.

Och då menar vi ALLT.

– Jag vet hur samtliga Sveriges dansbandsmusiker ser ut i kalsongerna, säger Thomas Deutgen från ”Dansbandskampen”.

Thomas Deutgens favoritsysselsättning är dans och han lärde sig dansa foxtrot hos en societetsdam i Boden. ”Första lektionen tyckte hon att jag vaggade som en anka och hon hade nån käpp som hon slog omkring med”, berättar han.

Han är nyss hemkommen från en tripp med Finlandsfärjan.

Där han gjorde vad han gör bäst och helst – dansar.

– Finlandsfärjorna har blivit Sveriges nya folkparker. Det finns något för alla. Supa eller dansa och dricka kaffe, det är bara att välja, säger Thomas Deutgen.

”Hon var vidrig”

På lördagkvällar sitter han i juryn i SVT:s ”Dansbandskampen” – en relativt självskriven roll för norrbottningen som växte upp med dansbandsmusik och lärde sig dansa foxtrot hos en societetsdam i Boden.

– Doria York. Första lektionen tyckte hon att jag vaggade som en anka och hon hade nån käpp som hon slog omkring med. Jag tyckte hon var vidrig. Men jag fortsatte gå och vi blev jättenära vänner sedan, berättar Thomas Deutgen och skrattar.

Dansen blev snabbt till något av ett beroende, och i jobbet som radioprofil i ”I afton dans” och ”P4 Dans” har Thomas Deutgen hunnit snappa upp det mesta som har med dansband att göra.

”Jobbar stenhårt”

Även i ”Dansbandskampen” får man intrycket att det inte finns någon detaljkunskap i ämnet som Thomas Deutgen inte har koll på.

– Jag skulle bli förvånad om det är något jag inte kan. Man lär känna musikerna när man jobbar som dansarrangör som jag har gjort i många år. Visst, jag kanske inte vet skostorlekarna på alla, men jag kan nog säga att jag har sett samtliga Sveriges dansbandsmusiker i kalsongerna.

Oj. Det låter som om dansbandsvärlden kan vara ganska vild?

– Egentligen inte. Det finns inte så mycket utrymme för skandaler. Som dansbandsmusiker jobbar du stenhårt, packar upp och ner dina egna instrument. Man hinner inte helt enkelt.

FAKTA

Det här är Thomas

Ålder: 35.

Familj: Sambo Anna, en katt.

Bor: Karlshamn, Blekinge.

Yrke: Programledare, nöjesarrangör.

Inkomst: 60 000 kr ( tax 2007).

Bakgrund: Uppvuxen i Boden. Började som reporter på Norrländska Socialdemokraten i gymnasiet. Arbetade som nyhetsreporter på Radio Norrbotten fram till 2000. Var dans- och nöjesarrangör i Norrbotten 2000–2007, samt programledare för P4:s ”I afton dans” och ”P4 Dans”. Bor nu i Blekinge och jobbar som programutvecklare på Sveriges Radio. Programledare för ”P4 Dans” samt sitter i juryn i ”Dansbandskampen” i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM