”Tävling i talang eller popularitet?”

nöjesbladet.se:s Fredric Nyholm om telefonröstande

TV
Foto: Pether Engström
Fredric Nyholm

Häromdagen var Gynning och Berg gäster hos Malou i TV 4:s förmiddagsprogram ”Efter tio”. Där erkände till och med tjejerna själva att förra veckans program var det första där de kände att det faktiskt flöt på ordentligt. Och det får man väl hålla med om – det tog tid innan produktionen hittade sin egen form och kvalitetsnivå som vi tittare är vana vid. Och kanske är det också först nu när vi är nere på åtta par kvar, som programtiden faktiskt räcker till. Personligen känner jag väl att kvalitetsnivån som vi är på nu, skulle ha varit startskottet och ”lägstanivån” för programserien. Nu börjar det bli ett trevligt och bra underhållningsprogram för en lördagskväll, men det har varit en stapplig gång hit.

Nu är det däremot upp till bevis. Paren har utvecklats och nivån på åken skiljer sig kraftfullt mellan de bästa och de sämsta, och frågan är om det ska vara en tävling i talang eller popularitet? Det här är ju ingalunda något nytt fenomen – i Sverige har vi sett massor av TV-sända tävlingar/underhållningsprogram, där TV-tittarna röstar på den de gillar mest. Småtjejerna röstar på sockersöta pojkar i Idol, kvinnorna på 50+ (med en förkärlek för buskis) röstar plågsamt kvar Lasse Brandeby i Let’s Dance och så vidare… Den medelålders mannen däremot, tittar trött upp över glasögonen och trummar längtande med fingret på fjärrkontrollen, mumlandes något om sporten där man minsann måste prestera för att vinna. Jag vill hålla med.

Tyvärr är det ju inte heller vad TV4 uppmanar till. De sista tonerna på vinjetten har inte ens hunnit tystna, innan Berg och Gynning kastar ut telefonnumren för röstningen. ”Ni kan börja rösta redan nu!” Varför det? Vi har ju inte sett nåt än… Vad är det jag ska rösta på? Och så står vi där med inkonsekventa idol-röstningar igen. Marie Serneholt var definitivt inte den sämsta i förra veckans program och Malin Ewerlöf var väl i alla fall bättre än nykomlingen Anki, men de åkte ut ändå.

Om du vill lägga dina pengar på telefonröster, se till att lägga din röst på den som faktiskt förtjänar den – inte på den som är snyggast eller mest komisk. Hitta tjusningen i att få de starkaste kvar till sist och låt dem kämpa, kämpa, kämpa för att kamma hem segern! Svetten ska lacka, skavsåren blöda, ”dödslyften” sväva och musklerna växa! Markus Fagervall och Jesper Blomqvist har redan bevisat att de är värda sina platser, men låt oss nu skapa en riktigt spännande fortsättning med hård konkurrens, så kanske vi äntligen kan få se ett program med kändisar som faktiskt kan imponera å det mest otroliga för vad en människa kan lära sig på några veckor. Och framförallt: låt mina kollegor få slippa sätta rubriken ”Fel stjärna vann”.

Håller du med Fredric? Kommentera nedan!

FAKTA

Veckans felskär: Juryn eller ”ispanelen” som de kallas. Efter fem program måste jag fortfarande skriva upp deras namn i början av programmet. De säger mig… i.n.g.e.n.t.i.n.g.

Veckans trippel salkov: Alltså jag måste: Markus Fagervall fortsätter att imponera! Han är showman, tävlingsmänniska, teknikfreak och verkar samtidigt ha riktigt kul! Ett plus till Lars Frölanders coola stil ikväll också – ballt och vågat.

Fredric Nyholm