Skyddas av livvakt

Grova hot mot juryns Anna Mourou tvingade SVT höja säkerheten

Foto: Urban Andersson
SVT:s livvakt tvingades i går avvisa allför närgångna människor i publiken som ville fotograferas tillsammans med Anna Mourou och de andra i juryn.
TV

STRÄNGNÄS. De allvarliga näthoten blev för mycket.

I går tvingades SVT ta in personskydd för att kunna garantera jurymedlemmen Anna Mourous säkerhet under direktsändningen.

– Självklart blir jag rädd för att sticka ut för mycket, säger hon till Nöjesbladet.

Gunilla Nilars.

Dansparen gungar över det jättelika golvet i Strängnäs. Under en gigantisk discoboll buggar hundratals personer loss till ett pärlband av välkända dansbandsklassiker.

Paren gnussas och myser.

Men ”Dansbandskampens” kärleksfulla yta liknar allt mer just en yta.

När jurymedlemmen Anna Mourou, 28, gör en av direktsändningens första uttalanden grymtar genast en man ett par bord bort.

– Nu börjar jag tröttna på tjatet från den där jävla kärringen.

Mourous kaxiga stil har stuckit i ögonen sedan ”Dansbandskampen” hade premiär för två veckor sedan. Nu har taggarna trängt så djupt att SVT i går tvingades att ta in personskydd efter en rad allvarliga hot mot jurymedlemmen.

– Det är jättekonstigt. Jag var inte förberedd på det. När jag kom till sändningen och förstod att jag skulle ha personskydd här i kväll – det var då jag förstod att det här är på allvar, säger Anna Mourou.

För att skydda henne mot hoten bevakades hon hårt under lördagen, både före och under ”Dansbandskampens” sändning. Fans som försökte närma sig jurybordet för att ta en bild tillsammans med Anna blev snabbt tillrättavisade av livvakten.

”SVT tar det på allvar”

Bakgrunden till den utökade säkerheten är främst uttalanden på Mourous hemsida. Där har en man krävt att hon ska ut ur juryn och hotat med att komma till Strängnäs för att ”tala om ett och annat för dig”.

– Jag läser inte saker om mig själv för att jag tar för illa upp. Jag är ny i offentligheten och jag har lite svårt att förstå att jag skulle vara hotad på riktigt. Men det är för att jag är ny, man ska ta saker på allvar. Och SVT tar det på allvar, säger Anna.

Under alla sändningar från Strängnäs finns en säkerhetsorganisation runt produktionen.

I går bedömde man att det inte var tillräckligt.

– Allt sånt här måste vi ta på största allvar. Det är en stor lokal och många människor. Man ska ju inte kunna komma in, men vi genomsöker å andra sidan inte alla. Då är det viktigt att det inte dyker upp några element som kan skada henne, säger SVT:s projektledare Gunilla Nilars.

”Folk är väldigt elaka”

Kollegan Thomas Deutgen är den i juryn som är mest uppdaterad om vad som skrivs om programmet på nätet. Han har sett hur hoten mot Anna har växt fram.

– Folk är väldigt elaka mot Anna och det handlar så väldigt mycket om henne som person. Nån annan skrev att han inte förstår hur denna avskyvärda människa kan vara med i juryn. Att hon är en idiot, säger Thomas.

Själv har Anna lärt sig att leva med att hon upprör människor.

– Jag tar mycket plats och som kvinna generellt sätt – speciellt i Sverige – får man inte det. Det här låter ju förbannat tragiskt men jag har haft en jävla massa människor hela mitt liv som har haft väldigt svårt för mig. Jag kommer inte kunna bli älskad av alla.

Huruvida SVT tvingas ge Anna Mourou livvaktsskydd även nästa vecka är i dagsläget oklart.

– Men vi vidtar de åtgärder som behövs, säger Gunilla Nilars.