De har aldrig dömt tidigare

Ispanelen kritiseras: Bara en av fem har domarerfarenhet

Foto: Foto: MAJA SUSLIN
Ispanelens bedömningar har slagit ut tjej efter tjej ur ”Stjärnor på is”. Nöjesbladets granskning visar att bara en av fem domare har dömt konståkning tidigare – och deras erfarenheter av paråkning är också mycket begränsad.
TV

Isstjärnorna är starkt kritiska till Ispanelens kompetens inom paråkning.

Nu visar Nöjesbladets kartläggning att enbart en av fem har domarerfarenhet – över huvudtaget.

– De bedömer väldigt mycket hur individen åker och inte hur man åker som par,

säger Tony Irving kritiskt.

En efter en försvinner tjejerna ur ”Stjärnor på is” och inför kvällens tävling är Josefine Sundström ensam kvar från premiärprogrammet.

Flera inom produktionen menar nu att juryns bedömning slår hårdare mot de kvinnliga deltagarna än mot de manliga.

Av flera skäl.

– Juryn tittar väldigt mycket på den tekniska skridskoåkningen och då är det självklart en fördel om man har spelat hockey eller har åkt mycket skridskor tidigare. Så redan där är det jättesvårt för tjejerna att tävla mot killarna,

säger Josefines partner Johan Lundqvist.

”Alla andra åkte solo”

En granskning av Ispanelen visar att det bara är en av fem jurymedlemmar som har någon som helst erfarenhet av att döma konståkning över huvudtaget.

Dessutom är deras erfarenheter av paråkning över lag mycket begränsad.

– Jaså, det förklarar en sak för mig. Vi började programmet med att lägga väldigt mycket tid på kontakt och vi pratade om hur jag styrde henne och hur hon följde mig, medan alla andra åkte solo hela tiden. Det är väldigt mycket hur individen åker och inte hur man åker som par. Egentligen borde tävlingen heta ”Att lära en stjärna att åka solokonståkning”,

säger Tony Irving argt.

”De har missat trick”

Tränaren David Haywood har tränat samtliga par i ”Stjärnor på is”.

Han är starkt kritisk mot juryn och efterfrågar ett betydligt större engagemang.

– De kanske skulle kunna komma och titta när paren tränar, så de inser hur mycket tid de lägger på alla momenten. Jag vet att de har missat flera tricks och dess svårigheter. Juryn förstår inte hur svårt det här är, menar han.

När domaren Emanuele Ancorini får höra om kritiken blir han enbart irriterad.

– Det är inte vårt jobb att bedöma hur mycket tid de har lagt ner på träningen, utan att bedöma det vi ser på isen. Är de själva medvetna om vad paråkning är? Jag tycker att vi är ruskigt rättvisa, säger han.

Men är ni lämpliga som domare i paråkning?

– Tja, har juryn i ”Idol” dömt i musik tidigare, eller har juryn i ”Let’s dance” dömt dans?

FAKTA

Ispanelen

Fredrik Granqvist

Minst rutinerad av Ispanelens fem medlemmar. Har sedan fyra års ålder åkt skridskor och tävlade även ett par år som junioråkare. I dag arbetar Fredrik som tränare och med att sätta upp isshower. Ingen domarerfarenhet.

Lotta Tegnér

Har stått på skridskor sedan fem års ålder och har turnerat som professionell konståkare under stora, internationella isshower. I dag arbetar hon dock som personlig tränare och flygvärdinna. Ingen domarerfarenhet.

Christer Tornell

En del av det svenska konståkningslandslaget mellan 1983 och 1985. Arbetar i dag som koreograf och även som domare i de norska versionerna av "Stjärnor på is" och "Let's dance". Ingen officiell domarerfarenhet.

Emanuele Ancorini

SM-guld i konståkning 1992 och 1993. Har sedan dess deltagit i konståkningsshower världen över. Emanuele arbetar i dag som skådespelare och producent i New York. Ingen domarerfarenhet.

Britta Lindgren

Den enda i domarlaget som tidigare har dömt konståkning. Blev redan 1968 utsett till domare vid VM, OS och EM, och har i över 14 år arbetat som internationell överdomare under stora mästerskap. Rutinerad ut i fingerspetsarna.