”Det blir inte kul”

Samma vinnare hela tiden – nu har banden och jury-Anna tröttnat

1 av 3
Katarina Furst i Sandins räknade med att åka ut redan innan bandet kom till Strängnäs i går. ”Det kändes som att vi åkte hit med målet att få spela båda våra låtar. Att slå ut Larz-Kristerz och Scotts skulle bli otroligt svårt”, säger hon.
TV

STRÄNGNÄS. Och vinnarna är ... samma band igen.

Efter gårdagens sändning hördes flera uppgivna röster över att Scotts och Larz-Kristerz nu skaffat sig ett för stort försprång i ”Dansbandskampen”.

– Går samma jävla band vidare vecka efter vecka blir det ju inte kul, säger jurymedlemmen Anna Mourou.

De varnande rösterna hördes redan när programmets upplägg presenterandes:

Kommer regelverket, där två orkestrar i varje deltävling går vidare och ställs mot tre nya utmanare, stjälpa eller gynna de som är tidigt ut i säsongen?

Nu börjar ett svar utkristalliseras.

När Peter Settman i går presenterande att Larz-Kristerz, för tredje gången, och Scotts, för fjärde gången, vunnit tittarnas röster besannades flera av utmanarorkestrarnas gemensamma mardröm.

– Larz-Kristerz och Scotts är så väl förankrade i sofforna, säger Katarina Furst, sångerska i Sandins.

”Mest tv-tid är vinnare”

Hon berättar att medlemmarna i Sandins redan innan de kom till Strängnäs förstod att de stod inför en näst intill omöjlig uppgift.

– Det kändes som att vi åkte hit med målet att få spela båda våra låtar. Att slå ut Larz-Kristerz och Scotts skulle bli otroligt svårt, säger Katarina Furst.

Per Håkansson, saxofonist i GoodTimers, menar att vinnarbanden redan skaffat sig ett för stort försprång.

– Det är de som får mest tv-tid som är de stora vinnarna här. Jag tror Scotts och Larz-Kristerz plus kanske tre av banden i sista deltävlingen kommer till final, säger han.

”Jag är riktigt nervös”

Jurymedlemmen Anna Mourou förstår deltagarnas missnöje. 

Och även om hon själv ”älskar” Larz-Kristerz tycker hon att det blir en tv-mässig urvattning om samma deltagare vinner varje gång.

– Går samma jävla band vidare vecka efter vecka blir det ju inget kul, säger hon.

Programledaren Peter Settman menar att det är viktigt för SVT och honom själv att lyssna på kritiken. Men att det skulle krävas någon förändring i regelverket ser varken han eller projektledaren Gunilla Nilars på SVT.

– Jag tycker att det är ganska självklart att det kommer kritik från andra deltagare och det är viktigt att vi tar åt oss av den. Det skulle vara konstigt om vi helt plötsligt ändrade något, men däremot får vi ju göra tillägg i regelverket, säger Settman.

Stefan Nykvist i Larz-Kristerz tar dock ingenting för givet.

Han står nu inför ännu en hård vecka av förberedelser inför nästa dansbandskamp.

– Jag är riktigt nervös nu. Nu ska jag arrangera alla låtar en gång till. Nu är det bara att åka upp till mormors gamla hus och invänta inspiration och en briljant idé.

Niklas Strömberg ## Foto: Lars Hedelin lars.hedelin @aftonbladet.se

ARTIKELN HANDLAR OM