Tuffa tag på nya ön

Linda Isacsson om att leda nya ”Expedition: Robinson”: Nu ska det handla om överlevnad

Foto: Foto: LOOK/IBL BILDBYRÅ
Här, i Palawans skärgård i Filippinerna, ska nya ”Expedition: Robinson” spelas in. Nu är det klart att Linda Isacsson blir programledare – och hon kommer att ta med sin dotter, som föddes i våras. ”Jag kollade med vaccinationsläkare och andra att allt skulle vara tryggt för henne”, säger Linda som dock inte kommer att låta barnet följa med ut på inspelningsplatsen.
TV

Linda Isacsson leder ”Robinson 2009”.

Och programledaren lovar tuffare tag när dokusåpornas dokusåpa har nypremiär nästa år.

– Nu ska det handla om överlevnad igen, säger Linda Isacsson.

Foto: Jörgen Lindskog/TV 4
Linda Isacsson.

”Bonde söker fru”-profilen blir även den första kvinnliga programledaren som leder ”Robinson” på egen hand.

– Det är ju egentligen lite konstigt att det är så. Men det är kul att vara först i världen på någonting. Det här är en drömprogramledarroll, säger Linda Isacsson, 36.

Inför nystarten av svensk televisions första riktiga dokusåpa vill produktionen på TV 4 renodla ”Robinson”-konceptet.

– Det ska handla om överlevnad igen, säger Linda Isacsson.

Slut på shoppandet

Exekutiv producent Martin Nygren bekräftar att spelet kommer att bli tuffare.

– De senare åren har svenska ”Robinson” liknat mer event-tv, då deltagare har fått åka in till fastlandet och shoppat och sånt där. Det är slut med det nu, nu går vi tillbaka till överlevnadsäventyret ”Robinson”, säger Martin Nygren.

Hur kommer det att yttra sig?

– Det kan jag inte gå in i detalj på nu. Men det ska märkas att det framför allt handlar om äventyr och överlevnad.

”Det är helt rätt”

Linda Isacsson är mer än nöjd med det nya upplägget.

– Det är helt rätt. I den första säsongen som gick i SVT röstades de som var bäst överlevare hem först, eftersom de var ett hot. Så får det inte vara, säger hon.

Linda blev i april mamma till en dotter, som hon nu kommer att ta med sig på inspelningarna i Palawans skärgård i Filippinerna.

Lykke kommer att vara nästan exakt nio månader gammal i januari när serien börjar spelas in.

”Vi har med barnmat”

– Jag tackade inte ja till programlederiet förrän jag visste att allt skulle gå bra med Lykke. Jag kollade med vaccinationsläkare och andra att allt skulle vara tryggt för henne, säger Linda Isacsson.

Kommer Lykke att vara med på inspelningarna?

– Nej, gud nej. Hon kommer att vara på hotellanläggningen hela tiden med antingen mig, min sambo eller mormor eller farmor som följer med ner. Och hon kommer inte att äta av maten därnere. Vi har med barnmat så det räcker från Sverige.

FAKTA

Namn: Linda Susanna Isacsson. Ålder: 36. Familj: Förlovad med Jacob Lindorff, 35, dottern Lykke, 7 månader. Bor: Birkastan, Stockholm. Yrke: programledare och journalist. Inkomst: 444 000 kronor (tax 2007). Aktuell: Som ny programledare för ”Robinson 2009” i TV 4 samt som programledare för ”Bonde söker fru” i TV 4. Tidigare programledarjobb: ”När & fjärran”, ”Farligt möte”, ”Farmen”, ”Farmen Afrika”, Sveriges värsta bilförare”, ”Djur i fara”, ”Jakt & fiske” och ”Äntligen trädgård”.

Se upp för haj & rocka

”Robinson 2009” kommer att spelas in i Filippinerna på en eller flera av de 45 öarna i Palawans skärgård. Enligt TV4 kan deltagarna under en simtur stöta på valhaj, den giftiga havskatten, maneter som kan bli två meter i diameter och stingrockor.

Antal deltagare i säsongen är ännu inte bestämt.

Öråden kommer inte att direktsändas utan alla program förinspelas innan säsongen drar i gång.

”Expedition: Robinson” som format är skapat av britten Charlie Parson, men den svenska upplaga som sändes 1997 var den första som någonsin producerades.

Programmet, som i USA kallas för ”Survivor”, är en av världens mest spridda dokusåpor.

I Sverige fick ”Expedition: Robinson” stor framgång och gav upphov till en rad kända profiler vars namn ofta fick prefixet ”Robinson”, exempel är ”Robinson-Robban”, ”Robinson-Martin” och ”Robinson-Zübeyde”.

ARTIKELN HANDLAR OM