”Håkan är en juvel”

Foto: Gustav Mårtensson
21.30 ”Min son Leo följer hans program på tv och tycker att Håkan är så cool”, säger Lars Andersson. Han fick lova att ta en autograf när sonen fick reda på att han skulle åka med Håkans båt.
TV

Ålands hav. Han är enormt populär efter succén i tv-programmet ”Färjan”.

Håkan Hallin är bartendern som blivit kändis på jobbet.

– I går fick jag skriva en autograf på bröstet på en kvinna, berättar han.

Nöjesbladet följde honom under ett arbetspass på kryssningsfartyget Cinderella.

I Fun club-baren ombord på färjan som är på väg till Mariehamn på Åland ska kvällen precis börja. Håkan Hallin, 39, visar oss runt bland barerna som snart kommer att fyllas med partysugna passagerare.

”Pensionärer är värst”

– Vi är statister nu. Vi behöver inte jobba så hårt längre för alla vill beställa av Håkan, säger en av hans kollegor och skrattar när vi går förbi den största baren och hälsar.

Succén i tv-programmet ”Färjan” har gjort Håkan till en riktig kändis.

– Pensionärerna är värst, säger Håkan och visar hur en äldre dam kvällen innan höll fast honom mot väggen för att få ta en bild med sin mobilkamera.

– ”Du går ingenstans” sa hon. Det var lite ... hon var ganska berusad, säger han diplomatiskt och fortsätter ställa ut askkoppar.

När kvällen börjar ta fart flockas gästerna snabbt kring Håkans del av baren. Folk vill hälsa, få autografer och fotografera honom.

”Ingen raketforskare”

– Håkan är en juvel, säger en lite smådragen kille som precis förevigat sin favoritbartender med mobilen.

– Han är sig själv och vågar stå för det. Han är ingen raketforskare men han är en stjärna bakom baren, säger Tony Dahlgren som beställer drinkar till sitt grabbgäng.

Håkan själv är glad över uppskattningen han får av sina gäster. Samtidigt är jobbet mycket stressigare nu.

– Folk förväntar sig att få någonting tillbaka när de kommer fram och beställer. Helst ska jag säga en rolig kommentar och skratta, och när det är 1 500 personer som kommer fram så tar det ju på krafterna. Jag är tröttare än vanligt.

Kändis skulle Håkan själv aldrig kalla sig, och det är inget han vill bli heller, berättar han under en kort rast i mitten av kvällen.

– Jag var inte beredd på att det här med ”Färjan” skulle bli så stort. Men när jag klev på det här passet märkte jag verkligen att folk känner igen mig. Vi får se hur länge det håller i sig.

Håkan är nöjd med hur han framställs i tv.

– Jag är mig själv och säger vad jag tycker. Jag tror att det är litegrann därför jag blivit så populär, säger Håkan och går ut till gästerna igen.

ARTIKELN HANDLAR OM