”Så knäppt att jag tackade ja”

Chevy Chase i Sverige: Rheborg är begåvad

Foto: TV4
Chevy Chase spelar en tv-kändis som blir strandsatt i Stockholm efter att ha förlorat allt han äger. Där möter han ”Hjälp!”-figuren Örjan Lax (Johan Rheborg). ”Någon sa att Johan var nervös för att jobba med mig, men jag vet inte... allt fungerade jättebra”, säger Chase.
TV

Under en vecka har Hollywood-legendaren Chevy Chase, 65, varit i Stockholm och filmat sketcher till TV 4-serien ”Hjälp!”.

– Det var ett så knäppt erbjudande att jag blev nyfiken och sedan inte kunde låta bli att tacka ja, säger han till Nöjesbladet.

Nöjesbladets Jan-Olov Andersson och Hollywoodlegenden Chevy Chase.

Cyniska personer skulle elakt kunna hävda att Chevy Chase kanske nappat på anbudet för att hans storhetstid ligger åtskilliga år bakåt i tiden. Men… respekt för att han under främst 1980-talet skapade ett antal klassiska komiska rollfigurer. Dessutom är han väldigt trevlig, frispråkig och har rejäl självdistans.

Har inte folk på gatan blivit förvånade av att se dig filma här?

– Nä… få har känt igen mig, jag ser ju inte ut som den Chevy Chase längre.

Får sparken

I humorserien ”Hjälp!” spelar han en utskickad tv-kändis som gör resereportage, men har gjort bort sig, fått sparken, övergivits av hustrun, tappat allt han äger och har och blivit strandsatt i Stockholm. Då möter han Örjan Lax, spelad av Johan Rheborg.

– Jag tyckte manus kanske bara var OK. Men utgångspunkten var väldigt mycket att jag skulle improvisera i min egen stil utifrån det. Det blev roligt. Någon sa att Johan var nervös för att jobba med mig, men jag vet inte… han är begåvad, allt fungerade jättebra.

Chevy Chase är stolt över sina 1980-talssuccéer och vet att debutfilmen ”Tjejen som visste för mycket” (1978) blev en dundersuccé just i Sverige.

– En film jag minns med värme. Som skådis ger jag mig själv knappt godkänt, högst. Men det var härligt att jobba med Goldie Hawn. Vi hade en kort romans och är fortfarande vänner.

Ville inte vara hjälte

Hollywood ville göra honom till en Cary Grant-liknande romantisk hjälte. Det ville inte Chevy Chase och förklaringen är oväntad:

– Jag ville inte att mina tre döttrar skulle se pappa pussa andra kvinnor. Så det blev en karriär där jag fjantade mig i stället.

Vi är rätt många som tycker det ska bli kul, och att det är lite kult, att se honom göra det i en svensk humorserie.

FAKTA

”I’m Chevy Chase, And You’re Not”

Namn: Chevy Chase.

Ålder: 65.

Familj: Hustrun Jayni, tre döttrar som är 20, 24 och 26 år.

Bor: New York.

Karriär: Drygt 50 filmer, de mest kända är ”Tjejen som visste för mycket” (med Goldie Hawn), ”Fletch”-filmerna och ”Ett päron till farsa”-filmerna. Slog igenom i USA på 70-talet i ”Saturday night live” där han läste låtsasnyheter och presenterade sig som ”I’m Chevy Chase, and you’re not”.

Aktuell: Som komiker i TV 4:s humorserie ”Hjälp!”, som startar igen i slutet av januari nästa år.