”Jag slår ett slag för manligheten”

TV
Aftonbladet.se:s ”Stjärnor på is”-tyckare Fredric Nyholm.

Kvällen då den sista kvinnliga deltagaren fick lämna tävlingen, tänker jag ägna åt… manlighet. Och misstro mig inte; jag tycker verkligen att Josefine har gjort ett strålande jobb, och i ärlighetens namn så låg hon hästlängder före Tony.

Men jag låter bli att älta den felaktiga röstningen från svenska folket, eller orättvisan i att det är mycket svårare att vara kvinnlig åkare. Nej, ikväll vill jag slå ett slag för den nya svenska mannen! Jesper är enligt min mening en svensk, modern, riktigt manlig man. Manlighet tycker jag nämligen ligger i grundtrygghet och mod att göra det man tycker är roligt och vill ägna sig åt – som Jesper.

Han berättade i en intervju för någon vecka sedan, att han visst hade hört allehanda gliringar från killarna i fotbollslaget och även andra killar som gärna vill vara ”macho”.

Men hur mycket de än försöker så kommer de aldrig upp i Jespers kaliber, som lugnt lutar sig tillbaka, ler lite snett och säger att han tycker att konståkning kändes som en utmaning och faktiskt är jätteroligt. Jesper fortsatte med att berätta att han gör det han känner för att göra, och sen om någon annan har andra idéer kring det, så får det stå för dem.

Ikväll kommer Jesper Blomquist ut på isen och bjuder på ett förstklassigt åk, som ger honom en ledning rakt igenom tävlingen. De har fart, ös, de hoppar, åker tekniskt, spexar, skrattar, charmar och får självklara 27 poäng av is-panelen.

Hade de övriga paren inte hunnit bli lite nervösa ännu, så visade Jesper verkligen var kvällens ribba låg och vilken press de skulle känna.

Och visst är det Jespers kväll! Tangon är både följsam och snygg i det andra numret, och som om det inte vore nog med att han står för konståkningen, så passar han på att förkunna: ”Jag älskar tango, har jag kommit på, så det blir nog att ta någon tangokurs sen.” Den stående favoriten hittills har ju varit Markus, men ikväll ville det sig inte. Inte heller här tänker jag älta is-panelens märkliga poängbedömning efter ett åk med två fall och strul genom koreografin, för Markus andra åk är i särklass.

Och dessutom i vita balett-trikåer! Den lugna, hockeyspelande norrlänningen har vita balett-trikåer OCH utför ett Svansjön-inspirerat nummer på största allvar, och med de mest mjuka och graciösa rörelser!

Självklart slår han poängrekord i programserien med 28 av 30 möjliga poäng, och till och med is-panelen kommenterar hans mod i att framträda i vita tights. Markus själv säger inte så mycket, men så är han ju också en tvättäkta norrlänning. Istället ler han lite snett och ser bara allmänt… manlig ut. Välkommen säger jag till den nya svenska mannen! Han som är trygg och modig, och vågar stå för det han tycker är bra.

FAKTA

Veckans trippel salkov: Jespers första åk – rakt igenom. Som tittare tycker i alla fall jag att det var årets roligaste och mest fartfyllda åk!

Veckans felskär: Tonys glittriga, knallrosa pyjamas! Behöver inte säga mer. Jo förresten, en sak till: stackars rödfärgade mård som låg på Tonys huvud i andra numret.