”Jag grät som en liten flicka”

Björn Gustafsson talar ut om sitt sammanbrott

1 av 2 | Foto: ROGER LUNDSTEN
Björn Gustafsson fick hjälp av Henrik Schyffert med att få ordning på tillvaron efter sin kollaps. När han först träffade honom var han ett vrak. ”Jag visste inte var jag var”, säger han.
TV

På några månader sprang han in i den svenska folksjälen.

Men samtidigt sprang han in i väggen.

För Dagens Nyheter berättar Björn Gustafsson, 22, om kollapsen som förändrade allt.

–?Jag grät som en liten flicka i armarna på Gry Forssell.

Under förra året upptäckte allt fler den blonde och charmige komikern från Romelanda utanför Göteborg. Det definitiva genombrottet för Björn Gustafsson kom under hans succémedverkan i Melodifestivalen i våras.

Men vad få då visste var att Björn vid sidan om framgången närmade sig kollapsen – som slog till med full kraft på hans födelsedag, 19 februari.

Mardrömsdag

För DN berättar komikern om mardrömsdagen.

–?Det är mitt i Melodifestivalsveckorna och jag befinner mig på ett produktionsbolag, i ett helt glasat rum med superdesignmöbler. Det är möte om en gala som ska utspela sig bara ett par dagar före finalen i Globen, säger Björn Gustafsson.

–?Jag ser på telefonen som är på ljudlös att det rusar in sms snabbare än vanligt därför att jag fyller år, och mina ben liksom hoppar upp och ner under hela genomgången.

De andra på mötet ser att det är något som inte stämmer.

Orkar inte hålla emot

Programledaren Gry Forssell, 35, sätter sig framför Björn, som inte orkar hålla mot längre – och börjar gråta hejdlöst.

Det var den stressiga livssituationen, med flera erbjudanden och pågående projekt, som knäckte Björn Gustafsson.

–?Jag var inte ledig en enda dag fram till sommaren, jag jobbade hela tiden. Så skulle jag dra i gång med filminspelning och göra festivalgig under sommaren. Och då kände jag plötsligt: Jag tycker ingenting är roligt, jag orkar inte, säger han till DN.

Fick hjälp

För att häva stressen fick Björn hjälp av komikerkollegan Henrik Schyffert, 40. De två sågs på ett fik, under tiden då Björn var helt under isen.

–?Jag hade inte duschat på fyra dygn, jag hade inte ätit ordentligt, jag visste inte var jag var.

Schyffert hjälpte till att ordna en bokningsagent åt 22-åringen. Tillvaron strukturerades upp, och långsamt vände stressen för Björn Gustafsson.

I dag är han mer sparsam med både intervjuer och framträdanden. Lagom till julhandeln släpps hans dvd-film ”Björn Gustafsson – ett livsverk”.

FAKTA

Ålder: 22 år. Yrke: Komiker. Bor: Stockholm, uppvuxen i Romelanda. Familj: Mamma, pappa, lillebror. Utbildning: Calle Flygares teaterskola, Özz Nûjens utbildning ”Standup star”. Aktuell: Släpper ”Björn Gustafsson – ett livsverk”, med det bästa från bland annat ”Parlamentet”, Melodifestivalen och ”Morgonsoffan” den 3/12. Inkomst: 33 100 kr (2007).

ARTIKELN HANDLAR OM