Julens bästa tv – på dvd

Aftonbladets filmexpert guidar dig i dvd-djungeln

TV

Tv är bäst på dvd.

Det har gjort tv-serier till storsäljare i Sverige.

En perfekt julklapp. Här är guiden till dvd-boxarna med de bästa tv-programmen.

Foto: WARNER
James Gandolfini i ”Sopranos”.

Skivbranschen klagar på dålig lönsamhet, men vi köper dvd så det slår gnistor om kassaapparaterna.

Och det finns mycket att välja på.

Något för alla

Både för den som vill ha de senaste amerikanska favoriterna eller gamla publiksuccéer från 1970-talet. Klassiker som ”Familjen Ashton” trängs med ”Greys anatomy” och ”CSI”.

Vilket betyder att det finns något för alla. Den som gillar ”24” eller ”Prison break” blir kanske inte lika upphetsad av svenska långköraren ”Hem till byn”.

Jag tycker dock att klassiker som ”Pang i bygget” står sig för alla tider, och att humorserier som ”Simpsons” och ”Seinfeld” kan man köpa i enstaka årgångar och njuta av.

Garanterat reklamfritt

Tv-serier på dvd ger flera fördelar. Ingen reklam. Man kan sluka så många avsnitt som man orkar utan att behöva vänta. Och man får ofta en hel del intressant extra.

Sannerligen en finfin julklapp.

FAKTA

Oftast billigare att handla på nätet

?Det finns gott om butiker som säljer dvd, men det mesta går också att beställa på nätet. Ofta är priserna lägre om man köper på Internet – men det tillkommer frakt. Ibland är det billigare i butik. Det lönar sig att jämföra.

?Hela tv-serien ”Sex and the city” i en rosa skokartong kostar 899 kronor i en butik, 699 kronor i en annan, 599 hos discshop.se, cdon.com och 589 hos megastore.se. Köper man den hos brittiska Amazon kostar den dock över 90 pund, dvs mer än 1000 kronor. Ibland är dvd som säljs i England textade på svenska – det är ofta samma innehåll i den europeiska länderna.