Mycket knas men brist på julstämning

Jan-Olov Andersson om årets julkalender

TV

Som skruvad barn-tv för ungar som vuxit upp med allt från ”Star Wars”- lego till ”Dr. Mugg” är det en gjuten succé.

Men mysig julstämning, det saknas helt i årets julkalender ”Skägget i brevlådan”.

Anders Johansson, Sandra Huldt och Måns Nilsson.

Kanske är det bara namnet julkalender som luras. Som gör att man förväntar sig mer pepparkaksmys, snö, glitter och tomtar än vad det egentligen någonsin har varit.

Ser man bakåt finns där åtskilliga tv-kalendrar utan särskilt mycket jul. Mina barns (8 och 9 år) favoriter på dvd är snarast just de av den karaktären.

Noll julmys

Har sett första veckans sju avsnitt av ”Skägget i brevlådan”. Det är noll i julmysfaktor. Miljön är en slags framtidsstad som den skulle se ut om man återskapar ”Star Wars”-legot i naturlig storlek med Ikea-möbler. Allt är vitt, utom människornas knasiga kläder.

Över huvud taget är det mesta just rätt knasigt. Folk går och bilar åker runt i kulvertar inomhus. Här finns en ingenjörs- och uppfinningsbyrå som består av självutnämnde chefen, uppblåste och neurotiske Klas (Måns Nilsson), snälle, gullige och lite korkade Lage (Anders Johansson) och smått geniala och rådiga Renée (Sandra Huldt).

De hamnar i konflikt med en slags äggsekt, om vem som först hittar jultomten.

Alla spelar över

Rätt tunt som intrig för 24 avsnitt. Och vid sidan av Anders Johansson – som har bra komisk tajming och plockar extra poäng med sin breda östgötska – bjuds det inte direkt på stort skådespeleri. Det är på ”Dr. Mugg”-nivå. Mycket överspel.

Men här är fullt av små galna infall och några smått geniala ögonblick, som nästan hela fjärde avsnittets slapstickscener på ett sjukhus.

Håller du med? Kommentera nedan!