”Ni får sluta på jobbet, sa Bert”

Nu spelar tjänstlediga Scotts in första skivan

1 av 3 | Foto: Foto: Dragan Mitrovic
Det är bråda dagar för medlemmarna i Scotts. I studion kämpar de med sin första skiva efter att ha skrivit kontrakt med Bert Karlsson.
TV

LIDKÖPING. ”Dansbandskampen”, två skivor på gång och snart Melodifestivalen.

Nu har medlemmarna i Scotts tagit tjänstledigt för att hinna med allt.

– Så mycket tid vi lagt på Scotts den senaste veckan har vi knappt lagt de senaste tio åren, säger Klas Linder, 30, keyboardist.

I åtta veckor har Scotts varit orubbliga i ”Dansbandskampen”. Framgångarna har lett till både skivkontrakt med Bert Karlsson och medverkan i Melodifestivalen.

Nöjesbladet är på plats för att träffa Scotts i studion i Lidköping där inspelningen av första skivan pågår för fullt. Henrik Strömberg, 31, sångare och tjejfavorit, är först på plats utanför studion. Han är riktigt förkyld och lite sliten av senaste tidens stressiga schema.

– Bert ringde för någon vecka sen och sa ”Ni måste göra en skiva innan jul!”. Hur ska vi hinna med det, undrade vi. ”Ni får väl sluta på jobbet och börja spela in”, säger Henrik.

– Han vet hur man får saker gjorda, Bert.

Killarna droppar in i studion, en efter en. Det har blivit många sena nätter de senaste dygnen. Klas Linder, 30, keyboardist, kommer sist. Men han var sist att lämna studion också – klockan åtta på morgonen.

– Nu är det lite sova och mycket jobb, men det är kul så klart säger, säger basisten Roberto Mårdstams, 36.

Det är bråttom

Efter några välbehövliga koppar kaffe sätter killarna igång och repar, och det är bråttom. Om ett par timmar ska Scotts iväg till Trollhättan för att spela. Henrik slänger på sig gitarren och ställer sig bakom micken och Klas trycker i gång datorn med bakgrundsmusiken. Efter tre försök av ”It must have been love” sitter låten inte riktigt och Henrik utbrister: ”Gud hjälp oss”. Ändå har bandet repat mer än någonsin tidigare.

– Inför andra programmet hann vi bara repa i 40 minuter dagen innan, men det gick ju bra, säger Roberto.

Bra är snudd på underdrift. Scotts har gått från att vara ett relativt okänt dansband till storstjärnor på ett par månader.

– Det har varit extremt, det som vanligtvis tar tre år har vi gjort på en månad, men sedan blir det nog mer normalt, säger Klas.

Eget material

Efter den första skivan med låtar från tv som spelas in nu är det dags för en till skiva med eget material, som släpps i vår – en dröm som går i uppfyllelse för bandet som hållit på ända sedan 1992.

– Vi lät ungefär som Vikingarna, klassisk dansbandsmusik, men det var naturligt för oss eftersom vi växt upp med den musiken runt omkring oss, säger Henrik.

Inte så mycket live

På senaste tiden har Scotts inte spelat så mycket live, det har inte hunnits med.

– Vi vet inte hur publiken kommer att reagera, det kanske tycker att ”de var bra på tv, men live – nä”, säger Roberto och skrattar.

FAKTA

Detta är scotts

Sångaren Henrik Strömberg, 31.

Familj: Mamma, pappa, tre systrar och tre bröder. Yrke: Fabriksarbetare.

Basisten Roberto Mårdstam, 36.

Familj: Flickvän, mamma, pappa och en syster. Yrke: Student.

Keyboardisten Klas Linder, 30.

Familj: Flickvän, mamma, pappa och en syster. Yrke: Montör.

Trummisen Per-Erik ”Lillen” Tagesson, 42.

Familj: Flickvän, mamma, en bror och en syster. Yrke: Jobbar på dataföretag.

Bandet om ...

...vidskeplighet:

– Vi har inget speciellt för oss, inga maskottar eller så men vår bokare Yngve har haft sina rosa strumpor och vita skor under varje Dansbandskamp, säger Roberto.

...nervositet:

– Omröstningarna är fortfarande lika pirriga som första gången, säger Roberto.

– Nästan ännu mera nu. Stämningen byggs upp ännu mer för varje program och det är mer folk, säger Henrik.

... framtiden:

– Att vinna Schlagern och åka på rysslandsturné, spela på transibiriska järnvägen och avsluta med en spelning i Baku, säger Klas.