Vinnarna var helt enkelt inte bäst

TV

”Dansbandskampen” har gett dansmusiken det största uppsvinget på många år.

Men frågan är om Larz Kristerz seger kommer att få en ny publik att strömma till.

Förmodligen inte.

På en nivå befäster nämligen ”Dansbandskampen” bilden av den svenska dansmusiken som en musikaliskt konservativ genre som låtit likadant i alla tider. Larz Kristerz förbehållslösa hyllning till 70-talet är spännande och uppskattad av dansbandsvänner, men kommer inte att locka någon ny publik ut på dansbanorna.

Tävlingen borde ha belönat nytänkande och kreativitet framför ackordharvande och skojiga kostymer. Missförstå mig rätt: Jag gillar Larz Kristerz och unnar dem alla framgångar.

Men för dansmusikens långsiktiga överlevnad hade vi behövt ett Shake, ett CC & Lee eller till och med ett Scotts överst på prispallen.

”Dansbandskampens” final var annars en mycket njutbar show. Högklassigt framförd musik, taggade dansband på scenen och ett dansgolv så fullspikat att en dansbandsvän blir alldeles varm i hjärteroten. Men det var slående hur mycket bättre de fyra andra finalisterna var än Larz Kristerz och Scotts. Det var som om de redan gått vidare, och därför gjorde egendomligt blekt ifrån sig. Istället var det utmanarna som visade toppform.

– ”Leende guldbruna ögon” är mest känd med Vikingarna – hittills, sa Peter Settman.

Han kan ha rätt. Kanske blir CC & Lees version ännu större. Här snackar vi spelglädje, enorm musikalitet och en utstrålning som går rakt ut i vardagsrummen. CC & Lee har fått ett litet genombrott genom ”Dansbandskampen” och gjorde två helt lysande framträdanden i finalen. De är det närmaste ett nytt Friends vi sett sen ... Friends, och sångerskan Lena Ströms röst håller Carola-klass.

C’est magnifique!

Jag tippade fel vinnare. Det bjuder jag gärna på. Men jag hade ännu hellre haft fel om jag fått se Shake höja armarna i en segergest. Christine Granholm var startfältets bästa sångerska. Punkt.

Thomas Deutgen har klivit fram som den bäste och mest personlige jurymedlemmen. Magnus Carlsson har varit nästan överdrivet artig och hänsynsfull, och Anna Mourou har med tiden blivit allt mer forcerad.

Deutgen bör därför få sällskap av två nya förmågor i ”Dansbandskampen 2009”. Jag ser fram emot en säsong med bättre regler och Blender, Perikles, Casanovas, Madde & Grabbarna, Sound Express, Surround och Stensons i startfältet.

Att döma av de kraftfulla tittarreaktionerna är det möjligen också på sin plats med en översyn av telefonväxlarnas kapacitet.

FAKTA

Dagens...

... klänning:

Anna Mourous glänsande giftgröna fodral.

... fråga:

Måste. Anna. Mourou. Betona. Varje. Ord?

... Deutgen:

Professorn hörde kyrkklockorna ringa, tyckte CC & Lee var heta och älskade mogna män i guldkostymer. Lysande!

Michael Nystås

ARTIKELN HANDLAR OM