– Jag erbjöds göra porrfilm

Christina Schollin berättar om karriären i "Stjärnor på slottet"

Foto: Björn Lindahl
De nya deltagarna i SVT:s ”Stjärnorna på slottet”: Janne ”Loffe” Carlsson, Christina Schollin, Kjerstin Dellert, Staffan Scheja och Jonas Gardell.
TV

Hon har arbetat med Ingmar Bergman på kungliga Dramaten och gjort flera tunga tv-produktioner. Men Christina Schollin erbjöds inte bara prestigejobb när hon var aktiv skådespelerska.

– Det var en period där jag bara blev erbjuden porrfilmer, berättar hon i SVT:s ”Stjärnorna på slottet”.

Foto: Björn Lindahl
Christina Schollin, 70.

Med film- och tv-produktioner som ”Fanny och Alexander”, ”Gösta Berlings saga” och ”Käre John” har Christina Schollin provat på det mesta. Men en genre som aldrig var aktuell för skådespelerskan var porr. För erbjudanden, det fick Schollin.

– De val jag har gjort i livet har jag gjort för mina barns skull. För att jag ville vara både mamma och skådespelerska. Det var en period där man bara blev erbjuden porrfilmer, säger Schollin vid middagsbordet på slottet.

Slutade hos Bergman

Erbjudanden som skådespelerskan nekade bestämt. Även en viss stjärnregissör fick känna på Schollins beslutsamhet. När hon jobbade på Dramaten sa Schollin upp sig hos den dåvarande chefen, Ingmar Bergman.

– Jag gick emot Ingmars vilja. Jag fick barn och ville ha tjänstledigt. Då sa han: ”Du ska vara här. Du ska ha din utveckling på kungliga dramatiska teatern för det är här du hör hemma”. Då gick jag hem och sov på saken och så gick jag upp och sa att tack då, Ingmar, då ska jag be att få sluta, säger berättar Schollin för Janne ”Loffe” Carlsson, Staffan Scheja, Kjerstin Dellert och Jonas Gardell.

Ingmar Bergman ska då ha varnat den unga skådespelerskan att det inte skulle bli lätt att komma tillbaka.

– Och det fick jag erfara. Jag försökte i 25 år att komma tillbaka till Dramaten, säger Schollin i SVT.

ARTIKELN HANDLAR OM