Sexiga Selma upprör tittare

”En ursäkt för att berätta om lesbisk kärlek”

1 av 4 | Foto: Foto: SVT
Nippertippor I går premiärvisades SVT:s julsatsning där Helena Bergström som Selma Lagerlöf hämnas på Alexandra Rapaports Sophie Elkan genom att gå till en prostituerad. ”De framstår som två fnissiga nippertippor när de i själva verket var två hårt arbetande kvinnor”, säger Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap.
TV

För sexigt, Selma.

Tv-tittarna och litteraturvetarna rasar mot SVT:s julsatsning.

Men genusprofessorn Tiina Rosenberg är förtjust.

– Det är väl härligt att se Selma svettas lite, säger hon.

Första delen av SVT:s storsatsning om författaren och Nobelpristagaren Selma Lagerlöf visades i går kväll. Redan innan öppningsscenerna rullat igång hade proteströsterna höjts – bland annat från Selma Lagerlöfs familj.

Selma Lagerlöf, i Helena Bergströms tolkning, är svartsjuk på sin kärlek

Sophie Elkan och tillbringar natten med en prostituerad på Sicilien.

”Bedrövad”

– Jag känner mig väldigt bedrövad. Det är vår tids banalisering. SVT har använt Selma Lagerlöf, en av våra största författare, som ursäkt för att berätta om kittlande lesbisk kärlek med förhinder i exotisk miljö, säger Ebba Witt-Brattström, professor i litteraturvetenskap.

Hon tycker att serien fokuserar alldeles för lite på Selma Lagerlöfs författarskap. Skildringen av henne och relationen till Sophie

Elkan innehåller också flera felaktigheter.

– De framstår som två fnissiga nippertippor när de i själva verket var två hårt arbetande kvinnor. Hela hennes liv gick ut på att vara författare. Jag tror att de diskuterade litteratur vid frukostbordet, säger Ebba Witt-Brattström.

I tv-programmet antyds också att Selma Lagerlöf gick sängvägen för att få fina recensioner av den danske kritikern Georg Brandes.

– Det är helt ofattbart, det finns ingen sanning i det, säger Ebba Witt-Brattström.

Att Selma Lagerlöf var lesbisk kanske kommer som en överraskning för många tv-tittare men är väl känt inom litteraturvetenskapen. Det är inte det som upprör kritikerna – utan vikten som hennes sexualitet tillskrivs i tv-programmet.

”Förminskar henne”

Författaren Johan Werkmästers biografi över Selma Lagerlöf kom ut tidigare i år.

– Jag blev väldigt besviken. Jag begriper inte många av faktafelen. Men det är inte felen jag irriterar mig på, utan att man förminskar henne, säger han.

En omröstning på Aftonbladet.se visar att tittarna delar den uppfattningen. Nästan sju av tio läsare som svarat på frågan tycker att första avsnittet fokuserade för mycket på författarens sexualitet.

Men Tiina Rosenberg, professor i genusvetenskap, håller inte alls med.

– Jag tycker att det är häftigt att SVT satsar på den lesbiska Selma.

Hade man velat se Selma sitta vid skrivbord-et och författa? Jag ser ingen motsättning i att vara intellektuell och ha sex, men många akademiker har ju beröringsskräck. De har knappt sex själva, säger hon.

Fotnot: Andra delen av ”Selma” visas i SVT1 klockan 21 i kväll.

FAKTA

Experterna: Inget bevisar att relationen fanns

I första avsnittet av ”Selma” befinner sig Selma Lagerlöf (Helena Bergström) på Sicilien tillsammans med sin livskamrat Sophie Elkan (Alexandra Rapaport). Året är 1895 och Selma är 37 år. Enligt litteraturprofessorn Ebba Witt-Brattström och Lagerlöf-experten Johan Werkmäster finns inget belägg för att de hade en fysisk kärleks-relation.

I SVT:s fria dramatisering träffar Selma Lagerlöf en siciliansk prostituerad (Nina Zanjani) efter att Sophie Elkan umgåtts med sin belgiske älskare Alexis. I verkligheten finns inget som tyder på Selma Lagerlöf varit med en prostituerad och Alexis kom aldrig på besök till Sicilien.

ARTIKELN HANDLAR OM