”Luta er mot statistiken”

Ida Lithell om rätt och fel låtval i ”Körslaget”

TV
Foto: Pether Engström
Ida Lithell.

Detta eviga snack om rätt eller fel låtval. Jag har ett tips till alla Körslagslag som tror sig hänga löst. Välj låt med huvudet, inte med hjärtat. Lita till igenkänningsfaktorn.

Vi har i runda slängar 600 000 människor som i dag utgör stommen i Faluns Bastanta tanter och resten av rikets alla körer, viktiga röster som skulle kunna få folk på samma gata i städer som Borås och Bollnäs att sluta hälsa på varandra. Hur? Lita till det vedertagna.

Ponera att kvittermassan på över en halv miljon själar sitter framför teven en afton som denna, ständigt redo men framförallt villig att när som helst ge hals. Massans väg till telefonen för att rösta går enklast via statistiken. Med torra siffror ska vi nu stjäla folkets röst.

Den körsång som enligt Stim sjungits flest gånger de senaste sex åren är den gamla slagdängan Jul, jul, strålande jul. Vi skippar den, känns lite passé den här sidan julen. Andraplatsen på topp tio 2007 kneps av folkvisan Uti vår hage. Ingen het hit den heller, dessutom för starkt förknippad med firandet av valborgsmässoafton.

På åttonde plats seglar Koppången upp, en fin bit av Per-Erik Moraeus som Orsa Spelmän förevigat på skiva. Texten har sedan knåpats ihop av Py Bäckman och där har vi den, en välsedd klenod bland hermeliner och närapå ett oemotståndligt låtval bland topplistans alla julvisor. Med Koppången på topp tio så sent som i fjol är det omöjligt att texten fallit i glömska. I bästa fall borde den i pimpad version kunna plocka in ett stort gäng röster från de sexhundratusen sångfåglar som jublar över att de faktiskt kan sjunga med.

Eller så vågar man satsa på igenkänningsfaktorn utan att luta sig mot statistiken. Då är låtvalet enkelt; Povel Ramels Har du hört den förut?

FAKTA

Veckans falsksång: Team Erik tog sig hela Byfjordens vatten över huvudet. Kören mäktade inte med en enda vers av Andreas Johnsons Glorious.

Veckans skönsång: Jag är besviken. Timo Räisänens saga slutade alltför tidigt. Efter aftonens prestation var i alla fall jag säker på att vår ständige körledare Kjell Lönnå tryggt kunde lämna över stafettpinnen till Räisänen.