”Det var mjukt och lite gulligt”

Helena och Alexandra om kärleksscenerna i ”Selma”

1 av 3 | Foto: Foto: MAGNUS SANDBERG
Helena Bergström och Alexandra Rapaport visar den förbjudna kärleken mellan Selma Lagerlöf och Sophie Elkan i SVT:s ”Selma”. ”Hennes historia är spännande. Den är brännhet, om homosexualitet som på den tiden var ett brott, säger Helena Bergström om att spela Selma.
TV

Kritiken från Selma Lagerlöfs familj lät inte vänta på sig.

SVT:s juldrama är en brännhet historia om förbjuden kärlek mellan två kvinnor

– Jag är stolt över att få spela Selma, säger Helena Bergström.

Alexandra Rapaports och Helena Bergströms vägar korsades för första gången i våras under inspelningen av ”Selma”, vars sista del gick i SVT i går.

När de började spela in var Alexandras son Elmer tre månader gammal.

– Det var kaotiskt, planeringsmässigt var det ganska galet. Helena jobbade femton timmar om dagen, jag hade precis fått barn, det var logistiskt komplicerat och för lite pengar för en sådan mastodontproduktion. Vi gick på knäna kan man säga, säger Alexandra Rapaport, 36.

– Jag hade varken man eller barn med mig, vilket också var ganska ångestladdat. Men vi hade roligt på jobbet och det var underbart att jobba med regissören Erik Leijonborg och alla skådespelarkompisar, säger tvåbarnsmamman Helena Bergström, 44, som spelar rollen som den världsberömda författarinnan Selma Lagerlöf.

I Åsa Lantz manus är fokusen lesbisk kärlek.

Dramat är inspirerat av den bevarade brevväxlingen mellan Selma Lagerlöf och hennes två stora kvinnliga kärlekar Sophie Elkan och Valborg Olander.

– Hennes historia är spännande. Den är brännhet, om homosexualitet som på den tiden var ett brott, säger Helena Bergström.

”Otroligt bra”

Serien hann inte ens börja sändas innan Selma Lagerlöfs familj kritiserade SVT för att innehållet inte är sanningsenligt. Bland annat att Lagerlöf går till en kvinnlig prostituerad.

– Det är första gången som det görs något om Selma och det är verkligen en historia som tål att berättas. Jag känner vilket ok jag har tagit på mig att spela henne, det är en tung mantel att spela en verklig person och jag förstår att det skapar reaktioner. Men jag är stolt över att få göra henne, säger Helena.

Varför är detta så känsligt?

– Med all respekt för hennes familj, men jag tror inte att man ska vara rädd och tro att inte svenska folket förstår att det är ett drama. Man kan inte göra ett drama om man inte får fantisera. Jag menar, blev serierna om Bellman, Linné och Strindberg lika ifrågasatta? Kanske har det varit någon form av tabu att dramatisera Selma och därför är det otroligt bra att vi gör det, säger Helena.

Alexandras lille son Elmer och sambon Joakim Eliasson fanns hela tiden på plats under inspelningarna som började mitt i Alexandras mammaledighet.

– Det var många som idiotförklarade mig när jag hade tackat ja och var gravid. De sa att det skulle bli ett helvete för mig med ett litet spädbarn, men det blev inte det, säger Alexandra som spelar Sophie Elkan.

”Olycklig kärlek”

Hur var det att spela in de intima scenerna?

– Det var mjukt, säger Alexandra. Mjukt och lite gulligt. Inte vad man är van vid.

De skrattar.

– Ja, väldigt mjukt, säger Helena. Selma börjar hitta sin sexuella identitet, men det är ju en olycklig kärlek till Sophie. Du får jämföra mig med Ola Rapace ...

– Du var mjukast, säger Alexandra.

De brister i skratt. Igen.

FAKTA

Helena & Alexandra om ...

... manuset:

– Jag studsade på manus, det var inte riktigt vad man förväntade sig. Det var en utmaning, att spela riktiga människor som faktiskt har funnits, säger Alexandra Rapaport.

– För mig var Selma tjugolappen, tanten med svarta hatten, en sagotant. När jag fick förfrågan sa jag ja direkt, utan att ha läst manus. När jag väl läste det blev jag glatt överraskad, säger Helena Bergström.

Namn: Helena Bergström. Ålder: 44. Bor: Göteborg. Familj: Maken Colin Nutley och hans son Daniel, samt gemensamma barnen Molly och Tim. Inkomst: 1 009 100 kr (tax.år 2007). Aktuell: Regisserar ny film i vår.

Namn: Alexandra Rapaport. Ålder: 36. Bor: Stockholm. Familj: Sonen Elmer och sambon Joakim Eliasson. Inkomst: 712 300 kronor (taxeringsår 2007). Aktuell: Dramatenpjäsen ”Final” i februari.

Åsa Lantz har skrivit manus till ”Selma”, inspirerad av brevväxlingen mellan Selma Lagerlöf, Sophie Elkan & Valborg Olander. Ola Rapace spelar fransmannen Sluys. Erik Leijonborg regisserar.