Luuk: Det är en stor utmaning

Nye ”På spåret”-ledaren listar sina drömgäster

TV

GÖTEBORG. Ingen behöver oroa sig.

”På spåret” fortsätter som vanligt. Nästan.

– Jag kanske ska försöka införa lite mer estnisk humor, säger Kristian Luuk.

Foto: Foto: Rolf Andersson
Kristian Luuk satsar på att bli kvar länge som programledare för ”På spåret”. ”Det vore roligt om det här blev långvarigt”, säger han och berättar att han direkt fick en varm, pirrande känsla i magen när han fick förfrågan om att leda programmet.

Det är första gången han sätter sin fot i tv-huset i Göteborg. Aftonbladet har precis avslöjat den nya programledaren för ”På spåret”: Kristian Luuk, 42.

Själv visste han redan när det blev offentligt att Ingvar Oldsberg, 63, skulle sluta – och ett ramaskri gick genom landet.

– Det var svårt att undvika, helt klart. Tidningarna tryckte väl i princip upp extraupplagor, säger Kristian Luuk.

Telefonsamtalet kom för några veckor sedan.

”Pirrande känsla”

– Jag fick direkt en varm, pirrande känsla i magen. Efter något dygns betänketid tackade jag ja. Det är en jätteära och en stor utmaning att få efterträda kungen.

Ingvar Oldsberg är kungen?

– Jag minns från 80-talet, man växte upp med honom. Han körde ju regelrätta Letterman-talkshows på den tiden. Han är en legendar, verkligen.

Han gjorde ”På spåret” i 20 år, hur länge håller du?

– Det vore roligt om det här blev långvarigt. Jag skulle inte kasta mig in i det om jag inte såg det på lite längre sikt.

Vad ändras med dig vid rodret?

– Det är tillräckligt stor förändring att Ingvar Oldsberg inte längre är med. Och det finns inga såna krav. Det är ett så starkt program att det snarare handlar om att förvalta.

Har du själv följt programmet?

– Jag började att titta ordentligt bara för något år sedan faktiskt. Jag fastnade direkt.

”Vi ska ha domare”

Har du några drömgäster?

– Det vore roligt om några av favoriterna kom tillbaka. Spontant kan jag säga Filip och Fredrik, Fredrik Lindström och Peter Apelgren, och förstås Johan Wester. Sen får vi sätta oss ner och spåna. Det är en hel vetenskap har jag förstått – ”På spåret-vetenskapen”.

Vem blir den nya domaren?

– Vi har inte diskuterat vem ännu, men en domare kommer vi förstås att ha. Det har funnits en del ordvitsande mellan Björn och Ingvar.

Gillar du ordvitsar?

– Ordvitsar är en lite göteborgsk grej känns det som. Jag kanske ska försöka införa lite mer estnisk humor i programmet ...

Och vad är estnisk humor?

– Det är en stel man med en kanin i hatten.

FAKTA

– Kristian är klurig & smart

1. Vad tycker du om valet av Luuk? 2. Kan du tänka dig att bli domare i ”På spåret”?

Årets ”På spåret”-vinnare Johan Wester, 41:

1. Det är ett jättebra val, jag tycker mycket om Kristian. Jag tror det kan bli bra.

2. Nej, tanken har inte ens slagit mig. Men om de ställer frågan får jag väl lyssna.

F d ”På spåret”-vinnaren Anne Lundberg, 42:

1. Jag tycker att det är ett strålande val. han är klurig och underfundig, smart och begåvad. Jag hade inte tänkt på honom innan men jag tycker att det är ett jättebra namn.

2. Nej, jag är programledare. Jag tycker att det skulle vara roligt om de tog in en äldre, jäkligt cool kvinna som Birgit Carlstén. Någon som har varit med och vunnit programmet några gånger.

F d domaren i ”På spåret” Björn Hellberg, 64:

1. Jag kommenterar inte Ingvars efterträdare.

2. Om de frågar om jag vill fortsätta får jag ta ställning till det då. Men det är osannolikt att de gör det, jag och Ingvar var så starkt förknippade med varandra.

Enkät: Jon Forsling, Lina Berggrén