”Antikrundan” får kritik – för sin kvinnosyn

Lantz tycker att de manliga experterna favoriseras av SVT

1 av 3 | Foto: Foto: TOMMY MARDELL
När svenska folkets antika prylar ska värderas i SVT:s långkörare ”Antikrundan” får de männen leva upp och ha personlighet. Kvinnorna däremot är strama och håller tillbaka, menar Annika Lantz.
TV

Annika Lantz riktar hård kritik mot ”Antikrundan”.

Radioprofilen anser att SVT-programmet favoriserar de manliga värderarna.

– Har programmet fått namnet på grund av sin kvinnosyn? frågar hon.

Efter att ha sett ”Antikrundan” förra veckan bloggade radioprataren Annika Lantz, 40, om programmets syn på jämställdhet:

”Har programmet fått namnet på grund av sin kvinnosyn?” frågar hon.

– Det är så uppenbart att de manliga värderarna får leva ut och ha personlighet. De är så profilerade medan kvinnorna är strama och håller tillbaka, förklarar hon sin fråga för Nöjesbladet.

”Inte sant”

Pernilla Månsson Colt, 42, är ny producent för Antikrundan. Hon anser att Annika har både rätt och fel.

– Om folk tycker att tjejerna får för lite utrymme så är det inte sant. Men till en viss del handlar det så klart om att ta för sig framför en kamera. Man blir bättre och bättre på det ju mer man är med men till en viss del kan det också ligga i personligheten. Sen kan jag tycka att det är bra att inte alla är som Knut Knutsson, säger hon.

Vill ha fler tjejer

Att de flesta experterna i programmet är män är något hon vill komma till rätta med.

– Vi skriker efter bra tjejer just nu. Vi är mycket medvetna om det, 25 procent är tjejer är för lite. Men mitt jobb är inte att könskvotera, mitt jobb är att göra så bra tv som möjligt.

”De bästa”

Programledaren Anne Lundberg, 42, håller inte med om Annika Lantzs kritik.

– Jag tycker inte att det är ett ojämställt program. Vi försöker hitta de bästa experterna och vi tänker hela tiden på att vi ska hitta kvinnliga värderare. Men det är svårt att få kvinnliga experter att ställa upp. De är sämre på att ta plats.

FAKTA

så många är Männen i ”Antikrundan” ...

... och kvinnorna

ARTIKELN HANDLAR OM