Luuk tar över ’På spåret’

Ingvar Oldsberg nöjd med efterträdaren: Det finns ett samband mellan järnväg och Luuk

1 av 2 | Foto: Foto: PERNILLA WAHLMAN
Den nye Luuk-föraren i ”På spåret”. ”Kristian Luuk är en bra programledare och det har han bevisat många gånger tidigare”, säger Ingvar Oldsberg.
TV

Jakten är över.

Nöjesbladet kan i dag avslöja Ingvar Oldsbergs ersättare i ”På spåret”.

Kristian Luuk.

– Det är en oerhörd ära att ta över ett av Sveriges äldsta och populäraste tv-program, säger Kristian Luuk i ett pressmeddelande.

Redan i början av januari satte sig SVT ned i ett möte. Målet? Att hitta Ingvar Oldsbergs efterträdare i ”På spåret”.

Nöjesbladet kan i dag offentliggöra SVT:s beslut: Kristian Luuk.

– Jag är både glad och nervös. Ingvar Oldsberg är en legend. Men jag kunde samtidigt inte tacka nej. Jag har bara positiva erfarenheter av att anta utmaningar, säger Kristian Luuk.

– Jag är helt övertygad om att Kristian gör ett strålande jobb, säger ”På spårets” programchef Christian Wikander.

”Snabb i repliken”

Hur tänkte ni när ni valde honom?

– Vi sökte en allmänbildad person som är snabb i repliken med humor och värme. Han var tidigt ett av de namnen vi tittade på.

Blir det några förändringar i programmet?

– Som utgångspunkt är det en stor förändring att ta in Kristian. Bara det är ett rejält kliv. Han är ingen Oldsberg. Han är Kristian Luuk och han kommer att göra det på sitt eget sätt. Sedan kommer vi säkerligen att justera programmet ytterligare. När vi återkommer i november ska det fortfarande vara ”På spåret” fast ”På spåret” 2009. Vi vill nå ut till ännu fler.

”Domarstol att fylla”

Vem tar över efter Björn Hellberg?

– Vi kan gå olika vägar där, det beror på vilken väg Kristian själv tar. Men det finns definitivt en domarstol att fylla, säger Christian Wikander.

Ingvar Oldsberg välkomnar nu sin efterträdare.

– Kristian Luuk är en bra programledare och det har han bevisat många gånger tidigare. Det finns ett samband mellan järnväg och Luuk och de kommer säkert att gå bra. Sedan har programkonceptet som bygger på tävling och resor, som svenskar gillar, visat sig hålla i 20 år och det kommer säkerligen att hålla 20 år till, säger han.

FAKTA

Det här är Kristian Luuk

Namn: Kristian Luuk. Ålder: 42 år. Familj: Två barn med exfrun Anna. Nu gift med programledaren Carina Berg, 31. De båda mediaprofilerna blev ett par 2005 då de arbetade med TV 4-programmet ”God natt, Sverige”. Kristian Luuks båda föräldrar kommer från Estland. Bor: Villa i Enebyberg, norr om Stockholm. Inkomst: 531 300 (taxeringsåret 2008). Karriär: Läste till civilekonom vid Handelshögskolan i Stockholm under 1980-talet. Jobbade då med studentradio. Gick vidare och busringde för Sveriges Radios ”Hassan” 1993–1996. Slog igenom med tv-programmen ”Knesset” och sedan ”Sen kväll med Luuk”, som lades ner 2004. Spelade 2001 med i långfilmen ”Känd från TV” av Fredrik Lindström. Ledde Melodifestivalen 2007 och 2008. Har under vintern lett ”Popcirkus” med Per Sinding-Larsen. Programmet har haft mycket låga tittarsiffror.