Elever fick suga på toamopp

Läraren: Det som hänt är fruktansvärt

TV

Produktionsbolaget Mastiff besökte Spånga gymnasium för att rekrytera personer till ett nytt program.

Evenemanget slutade med att elever fick suga på moppar som använts till att städa toaletterna.

– Det som hänt är fruktansvärt, säger Owe Sandström, lärare och chef för djurinstitutionen på skolan, till tidningen Mitt i Västerort.

Händelsen inträffade för två veckor sen i samband med att produktionsbolaget Mastiff skulle rekrytera personer ett kommande tv-program. Enligt uppgifter till tidningen Resume ska det ha gällt programmet ”Herre på täppan”, som beskrivs som ”en skruvad vadslagnings-gameshow” och ska sändas i TV6 i vår.

”Svabb i munnen”

Tv-teamet hade i förväg fått tillstånd av skolans rektor Rolf Ödén till att komma till Spånga gymnasium utanför Stockholm, men Ödén säger att han blev förd bakom ljuset.

Enligt Ödén hade Mastiff uppgett att de ville intervjua ungdomar över 18 års ålder. Men enligt flera lärare som bevistade ”castingen” blev det snabbt otrevligt.

– Jag ser hur en av eleverna sitter med en svabb i munnen. Det visade sig senare vara samma svabb som städpersonal använder för att rengöra golv och toaletter i djurhuset, säger läraren Birgitta Kajler till Mitt i Västerort.

”Aldrig givit tillstånd”

Kajler gick fram och sa åt dem att sluta, och då avbröt tv-teamet evenemanget.

– Jag hade aldrig givit tillstånd till det här om jag vetat om det här innan, säger Rolf Ödén till aftonbladet.se.

Enligt Ödén var alla som deltog över 18 år.

– Det är deras fria val, de är 18 och myndiga. Däremot tycker jag inte att en skola ska vara med och vara en rekryteringsbas, säger han.

Helene Magnusson, producent vid Mastiff, säger till Mitt i Västerort:

– Det var ett misstag och vi är fruktansvärt ledsna. Det var tur att ingen blev sjuk, säger Helene Magnusson.