Mia och Klara lyser klarast

Här är Nöjesbladets tv-krönikör Jan-Olov Anderssons favoriter till Aftonbladets tv-pris 2008!

TV

Som de säger i ”Grevinnan och betjänten”:

The same procedure as last year. Nio av tretton vinnare är i final igen. Många av deras finalkonkurrenter från i fjol också.

”Mia och Klara” är de klarast lysande stjärnorna bland de nya finalisterna.

När Aftonbladets tv-pris nu går in i finalfasen, har förhållandevis lite hänt från omröstningen om 2007 års bästa tv-program och -profiler.

Fyra vinnare är borta. Skådespelerskan Johanna Sällström av förklarliga skäl. Kvinnliga tv-profilen Carolina Gynning hamnade kanske i skuggan av proffsigare Carina Berg i ”Stjärnor på is”. Fast hon kom ändå fyra och missade precis finalplatsen. Johan Glans var heller inte så långt från en ny chans till skådespelarpriset. Medan ”Idol 2008” inte ens var nära i klassen Årets realityprogram, den klass som vi tidigare kallade för Bästa dokusåpa.

Några andra noteringar från omröstningen:

Melodifestivalen får sällan så mycket röster. Folk tycks mer se det som ett evenemang än som ett enskilt tv-program. Var dock bara två röster från en finalplats i kampen om Årets program i år.

Petra Mede kan bli årets kvinnliga tv-profil. Egentligen nominerad för fjolårets ”Morgonsoffan”, förstås, men har säkert haft draghjälp av Melodifestivalen.

Årets stora överraskning är Marcus Birro. Bara ett halvår som moralisk bisittare i ”Kvällöppet med Ekdal”, resulterade sånär i en finalplats som bästa manliga tv-personlighet.

Mest självklara finaltrion var i humorklassen. Av nya humorfavoriterna Mia och Klara, så knep ju Mia Skäringer även en finalplats som kvinnlig tv-personlighet. Där var det tuffast strid om finalplatserna, så jämnt att vi till sist fick ha fyra finalister.

Hård konkurrens var det även i klassen Årets realityprogram. Strax efter finaltrion kom ”Halv åtta hos mig”, ”Barnmorskorna”, ”Färjan”, ”Sjukhuset” och ”Himlen kan vänta”.