Här går hans knä sönder

Mattias Sunneborns skada i ”Wipeout” vägrar att läka

1 av 3 | Foto: KANAL 5
1. Mattias tar sats och hoppar över den första bollen direkt till den andra. 2. När han landar på den andra bollen vrider han knät och skadar ledbandet och en menisk. 3. Slutligen landar han i vattnet. ”Wipeout” spelades in i Argentina, men efter hemkomsten upptäckte Kanal 5 att de missat att filma när Mattias genomförde hinderbanan och han tvingades då flyga dit en gång till för att göra om den – och det var då olyckan skedde.
TV

”Wipeout” är vad det heter – ett utplånande fall.

Friidrottaren Mattias Sunneborn förstörde sitt knä under tävlingen och tvingades ställa in hela inomhussäsongen.

– Det gjorde riktigt ont, det svullnade upp nästan direkt, säger han.

”Wipeout” på Kanal 5 började spelas in i Argentina i november förra året.

Men när allt var klart och deltagarna flugits tillbaka till Sverige nåddes Mattias Sunneborn, 38, av beskedet: den första hinderbanan där han deltar hade inte kommit med på film.

Sunneborn måste flyga tillbaka till Argentina för att återigen spela in det första momentet.

– Helt sjukt. Det var ju som en chock, när de sa att jag var tvungen att åka ner igen, det är ingen jätterolig flygresa, femton timmar.

Vred till knät

Mattias åkte dit för att göra om sin första utmaning, som visades i gårdagens avsnitt.

Men vad tittarna inte fick veta var att Mattias samtidigt drog på sig en svår skada under tävlingsmomentet.

– Det var när jag skulle hoppa på bollarna, jag tänkte göra något spektakulärt och hoppa direkt till andra bollen, det gjorde jag också. Men när jag landade så vred jag till knäet och fick en bristning i ledbandet och en förstörd menisk. Därefter fick jag försöka använda armarna in i mål så gott det gick, säger han.

Mattias Sunneborn, som fortfarande är en aktiv friidrottare i Spårvägens FK, skadades så allvarligt att han blev tvingad att ställa in hela inomhussäsongen, som skulle ha inletts i januari.

När Nöjesbladet pratar med honom är han precis på väg till en ny röntgen.

– Tanken var att det skulle läka efter fem-sex veckor, nu har det gått tre månader nästan exakt och det är fortfarande inte bra. Lite orolig är jag.

”Hög säkerhet”

På plats under inspelningarna till ”Wipeout” finns läkare, sjuksköterskor och dykare som följer de tävlande kring banorna i fall det skulle hända något.

– Säkerhetsarbetet har varit rigoröst. Både de tävlande och produktionsbolaget är väl medvetna om att världens största hinderbana också medför risker, säger Dan Panas, presschef på Kanal 5.

Känner ni något ansvar för det inträffade?

– Det är klart att man inte vill att någon ska bli allvarligt skadad. Därför har vi haft den höga säkerhetsnivå som varit på inspelningsplatsen. Det är så klart beklagligt, hoppas att han ska snart ska bli återställd igen, säger Dan Panas.

FAKTA

Det här är Mattias Sunneborn

Namn: Mattias Sunneborn. Ålder: 38 år. Bor: På Lidingö. Familj: Hustru och två barn. Yrke: Hälsoexpert i TV4, svensk rekordhållare i längdhopp. Inkomst: ”Varierande”. Aktuell: Medverkar i ”Wipeout” i Kanal 5.

Mattias Sunneborn är Sveriges genom tiderna bästa längdhoppare.

Hans svenska rekord (8.21) är snart 13 år gammalt. Han har ett EM-guld och ett VM-silver, båda inomhus, samt 23 SM-tecken.

Källa: Gotlands tidningar