Aftonbladet
Dagens namn: Ingeborg, Borghild
STÖRST I SVERIGE - 3,5 MILJONER LÄSARE VARJE DAG
Startsidan / Nöjesbladet / TV

Här är bluffarens guide till ”Lost”

Är de egentligen döda? Eller fast i en tidsloop? Eller ett ondskefullt företags försökskaniner? Välj teori så är du inte helt lost när ”Lost” kommer på tal.   Är de egentligen döda? Eller fast i en tidsloop? Eller ett ondskefullt företags försökskaniner? Välj teori så är du inte helt lost när ”Lost” kommer på tal. Foto: AP

    Tv-dramat ”Lost” är knepigare än någonsin. Tidshopp, återuppståndelse och uppvaknanden i Saharaöknen är vardagsmat. Nöjesbladet ger dig tre förklaringar att välja bland nästa gång du får frågan: ”Vad är det egentligen som händer i ’Lost’?”

TEORI: SKÄRSELDEN

Teorin i korthet: Du vet den där snorungen i filmen ”Sjätte sinnet” som såg döda människor? Det har du också gjort, i snart hundra avsnitt. Teorin grundar sig på att alla passagerare ombord dog i kraschen och befinner sig i skärselden, limbo, där de måste sona för de moraliska eller faktiska brott som de begick i jordelivet, från mord till drogmissbruk, innan de kan gå vidare till antingen himlen eller helvetet – genom att dö en ”andra” gång. Rökmonstret i sin tur representerar deras dåliga samvete, det förflutna, som de måste konfrontera men bara försöker fly från. När prästen Eko möter rökmolnet ser man blixtminnen från hans förflutna inne i röken.

Haley Joel Osment är inte ensam – du ser också döda människor.   Haley Joel Osment är inte ensam – du ser också döda människor. Prata särskilt om: Det ständiga tjatet serien igenom om att de befinner sig på ön för att ”de fått en andra chans”. Eller det faktum att de har spöksyner, eller – som i Kates fall – hästspöken. Annat bevis: när Michael dör på båten i sista avsnittet av säsong fyra möter han den redan avlidne Christian som säger, ”Du kan gå nu”.

Undvik att prata om: Att det finns folk utanför ön, till exempel de som var ombord på båten Kahana, som kände till de strandsattas existens. Eller att man i framåtblickar fått se folk faktiskt lämna ön för den verkliga världen.

TEORI: ÖN ÄR EN TIDSLOOP

Titta, han rör sig.   Titta, han rör sig. Teorin i korthet: Locke har i omgångar varit förlamad och skjuten men i senaste avsnittet är han lika levande och rörlig som när serien började. Det beror på att ön är innesluten i en bubbla som kan böja tid och rum – han trotsar fysiska lagar eftersom han inte ”hunnit” bli skadad enligt öns tide-räkning. Genom att trycka på knappen i Swan-stationen kan man hålla tiden frusen i en loop på 108 minuter (för att undvika katastrofen som ska ske 2007). Men om knappen inte trycks in igen i tid så skapas kaos i tiden, vilket för flyget till ön – passagerarnas öde är att se till att tiden inte är frusen, eftersom det inte följer naturlagarna.

Prata särskilt om: Hur rökmonstret är själva naturens sätt att rätta till ändringar i tidsflödet, så att den förutbestämda framtiden inte ändras – den anfaller de som försöker ändra händelseförloppet på ön. ”Universumet korrigerar sig själv”, som Eloise Hawking säger.

Undvik att prata om: Om man förändras fysiskt, och kan botas, av att träda in i en annan tid, varför ändras till exempel inte Lockes ålder eller utseende när han reser tillbaka till 1954 i femte säsongen?

TEORI: ÖN ÄR EN EXPERIMENTSVERKSTAD

Teorin i korthet: Tänk labbråttor. Teorin bygger på att ljusskygga forskningsföretaget Dharma Initiative använder överlevarna som försökskaniner på ön. Oceanic-passagerarna är utvalda testobjekt – de var ju alla ombord på planet på grund av någon annan än dem själva. ”Dharma” betyder ”plikt”, alltså att överlevarna valts ut för att fullgöra sitt syfte för företaget på ön. Rökmonstret är ett säkerhetssystem för att begränsa rörligheten för försökspersonerna på ön, eller eliminera inkräktare som kan störa experimentet (typ legosoldaterna i slutet av säsong fyra).

Är de bara försökskaniner?   Är de bara försökskaniner? Prata särskilt om: Det faktum att Dharma Initiative skickar matförsändelser till ön, vilket kan vara ett tecken på att man övervakar överlevarna – eftersom matförpackningarna har samma logotyp som Swan-stationen, som ju var övervakad från Pearl-stationen.

Undvik att prata om: Om planet var planerat att krascha, och det kraschade på grund av att knappen i Swan-stationen inte trycktes in i rätt tid – varför hade då Dharma anställda som ansvarade för att knappen trycktes in i tid?

SENASTE NYTT

Nöjesbladet

Visa fler
Om Aftonbladet