Wistam blottar sig – en gång till

– Filip och Fredrik har en idé om att jag ska stå på Sergels torg och visa brösten

1 av 7
TV

– Den där Pride-grejen är väl det jobbigaste och mest ogenomtänkta jag har gjort.

Orden är Sofia Wistams.

Och grejen var att hon visade brösten.

Frågan är bara varför hon valde att göra det igen mitt på Sergels torg tidigare i veckan.

Sofia Wistam, 42, är sen.

En kvart hinner gå innan hon rusar in på Clarions hotellbar i centrala Stockholm. Femton sekunder senare har den pastelluppklädda Sofia redan beställt mat, bett om ursäkt för förseningen och förklarat varför hon inte är i tid.

– Jag har varit på en tv-inspelning som jag inte trodde skulle ta sådan tid. Filip och Fredrik har ju premiär på sitt nya program på söndag. De har en idé om att jag skulle stå på Sergels torg, säga hej och välkommen och visa brösten, säger hon.

Naken på löpsedlarna

Du ska göra vad, hinner jag tänka men aldrig säga.

Sofia är snabbare.

– Jag är så luttrad och förstår ju grejen. Jag har hudfärgad bh på mig och sedan ska de blurra. Men du vet, det var så mycket folk där och det blev fler och fler tonårskillar, gubbar – och massor av små barn. De stod där med sina mammor som sa ”titta nu spelar de in tv med hon i Wipeout”. Så plötsligt blottar jag mig.

Så skrattar vi.

Filip och Fredriks bröstidé är givetvis en passning till den där varma augustikvällen för snart sju år sedan. Sofia är konferencier på Pridefestivalen i Stockholm och står på scen i en genomskinlig topp inför tusentals människor.

Plötsligt får hon ett infall. Med festivalstämningen i kroppen och vänd mot publiken sliter Sofia av sig toppen.

Samtidigt står Bert Karlsson och hetsar i kulisserna. Han tycker att tilltaget är lysande. ”Bra idé Sofia. Det blir bra affärer”, säger han. Sekunden senare kommer nästa överraskning. Sofia vänder sig om blixtsnabbt och blottar sina bara bröst inför folkmassan.

Lika snabbt är ögonblicket fångat på bild. Dagen efter är den folkkära programledaren nakennyhet på löpet.

– Det var definitivt inte menat att hamna på bild och det såg ju dessutom större ut än det var. Jag vände mig om i en halv sekund. Då tog de bilden. Jag brukar inte vara så naiv, men då var jag det verkligen, säger Sofia.

Hemma väntade pojkvännen Magnus som i dag är Sofias make.

Då, däremot, hade de precis träffats.

– Han tyckte nog inte heller att det var speciellt genomtänkt. Jag hade inte ens träffat hans föräldrar. Det kändes inte som jag skaffade mig några svärmorspoäng. Samtidigt, det är sådan jag är. Jag tvivlar på att Kattis Ahlström eller Kristin Kaspersen skulle visa brösten, säger hon.

Förmodligen inte.

Stor tittarsuccé

Men med 17 år i tv-branschen har det gått ganska bra oavsett vilket. Just nu kan hon njuta av att ”Wipeout”, hennes första uppdrag för Kanal 5, har blivit kanalens största egenproducerade tittarframgång.

Succén spelades in under fem intensiva veckor i Buenos Aires i Argentina.

– Det var tufft att vara ifrån min familj. Men jag har levt ett föräldraliv sedan jag var 25. Att då någon säger till mig att jag får fem veckor utan barnansvar, utan laga matansvar, städansvar och i stället få fokusera på jobb, träffa roliga människor, äta på restaurang och sova – det känns faktiskt rätt härligt.

Kräktes i studion

Ändå blev just det ett faktum som fyrabarnsmamman Sofia Wistam har fått reaktioner på.

– Det var politiskt inkorrekt att som mamma åka ifrån sina barn. Hade det varit en pappa som hade åkt så hade ingen reagerat.

En slitmentalitet som också genomsyrar karriären. I höstas drabbades hon av hjärnhinneinflammation, tjatade ut sig från sjukhuset och bestämde sig för att spela in radio. Väl i studion spydde hon mitt i en intervju och kollapsade.

Nu har hon precis tagit sig igenom åtta dagars maginfluensa, men jobbet har hon inte kunnat låta bli.

– Det var en maginfluensa från helvetet men jag vet inte hur många gånger jag klev upp ur sängen, åkte in till stan för att göra något och sedan fick åka in igen. Det handlar väl om att man är generationen som inte har fått något gratis, säger Sofia.

Det och en kamp om tiden.

– Speciellt när man har många barn är det svårt att få den att räcka till. Jag har jobbat väldigt mycket och aldrig varit mammaledig. Jag har bara kört på.

Du skulle vilja ha fler barn?

– Jag vill men Magnus vill inte och han vinner tyvärr. Annars skulle jag skaffa fler. Det är ju också det här med åldern och rent fysiskt. Fyra, fem barn – det är mycket.

För två år sedan kämpade du med både Treo- och nässprayberoende i ”Du är vad du äter”. Hur är det i dag?

– Treo tänker jag på varje dag och tar mig fortfarande en om dan. Jag tycker det är gott och roligt. Men jag kan klara mig utan.

Nässpray har hon däremot lagt av med helt.

– Det var så fruktansvärt jobbigt. Jag tog Nezeril kanske varannan timme. Dygnet runt. Jag kunde aldrig vara utan nässpray. Var jag utan på en ö i skärgården så åkte jag in för att köpa. Jag kunde slå sönder tomma flaskor för att få ut sista droppen. Jag får fortfarande mejl från folk som undrar hur de ska sluta. Men man måste få hjälp och vara otroligt målmedveten. Det är som en riktigt avgiftning.

Sofia ska vidare. Vi pratar om hur hon alltid kliver in i saker som hon tycker verkar kul. Som ”Wipeout” och att jobba med tv.

– När jag var liten tänkte jag att jag skulle bli präst. Inte för att jag var religiös utan för att jag skulle stå och prata inför folk och de skulle vara tysta och lyssna på vad jag sa.

Hon skrattar till.

– Och det är väl lite typ det jag gör. Jag är en präst som visar brösten på Pride.

FAKTA

Sofia Wistam

Ålder: 42 år.

Yrke: Programledare.

Familj: Maken Magnus Wistam, 40, barnen Kid, 17, Sindy, 9, Texas, 4, och Lennox, 2.

Bor: Lidingö.

Inkomst: 900 300 kronor (taxeringsåret 2008).

Aktuell: Som programledare för Kanal 5:s tittarsuccé ”Wipeout”.

Sofia Wistam om ...

... tittarsuccén med ”Wipeout:

– Man blir ju glad när något blir en pangsuccé men ”Wipeout” förvånade alla att det har gått så bra. Den här japanska trenden är man ju som alla lite kluven till. Jag känner mig väldigt snäll och skrattar inte när folk ramlar och gör illa sig, egentligen. Men samtidigt är deltagarna otroligt medvetna om vad de har gett sig in på.

... sin framtid i tv-branschen:

– Jag känner att det finns många program som jag skulle vilja göra. Det är ett otroligt högt tempo men jag skulle gärna vilja ha ett program där jag pratar mer med människor. Jag älskade ”Stadskampen” där jag kom ut och fick prata med vanligt folk. Då tycker jag själv att jag är som bäst.

... att 17-årige sonen Kid gillar ”Wipeout”:

– Det är typ det första jag gör som han tycker är bra. För honom har jag länge varit en pinsam tv-tantmamma. Helt plötsligt gör jag något som hans polare kollar på. Nu säger han ”Varför sa du inte att du skulle göra ett så här bra program. Mina polare kollar ju på det där”.

... att försvara bröstblottningen inför sina barn:

– Det är faktiskt det enda riktigt pinsamma som jag har gjort och som jag nu måste försöka motivera och säga att det var en bra grej när min son frågar. Jag brukar slingra mig och säga att det är preskriberat (skratt).

ARTIKELN HANDLAR OM