Otrohetsshow till Sverige

Deltagare utsätts för lögndetektortest i nytt skandalprogram

Foto: Fox
Bilder ur den amerikanska versionen av "The moment of truth".
TV

Kanal 5 gör en svensk version av skandalshowen "The moment of truth". Det skriver Dagens Media.

Svenskar ska få svar på om deras anhöriga varit otrogna eller ljugit genom att utsättas för ett lögndetektortest.

Programmet bygger på ett colombianskt original som väckt stora protester och stoppats i hemlandet.

Enligt Dagens Media ska det nya programmet ha premiär under senvåren 2008. Deltagarna utsätts för lögndetektortest inför en stor tv-publik som ska avslöja deras hemligheter.

– Du har helt rätt i att vi ska göra en svensk variant av ”Moment of truth”. Det är ett starkt och kittlande format, säger Lars Beckung, programchef på Kanal 5, till Dagens Media.

Lejde en mördare

I Colombia erkände en kvinna under sändningen att hon lejt en person att mörda sin make. Trots detta kunde hon gå hem med en vinst på 25 000 dollar.

Programmet hann bli en tittarsuccé innan det stoppades efter protester från ledande personer i Colombia.

I USA ska "The moment of truth" snart börja visas på tv-kanalen Fox. Jerry Springer är programledare i den brittiska upplagan som heter "Nothing but the truth".

Kommer att väcka debatt

Det går till så att deltagarna kopplas till en lögndetektor och får svara på 50 till 70 frågor. De får sedan svara på 21 av frågorna igen och om de inte ljuger (enligt apparaten) så får de gå vidare. Ju fler "ärliga" svar - desto mer vinstpengar.

– Det är ett kontroversiellt, spännande och engagerande program. Det är intressant att se hur långt deltagarna är beredda att gå för pengar, säger Lars Beckung.

Kanal 5 är medvetna om att programmet kan komma att väcka debatt.

– Vi ska ha bra folk på plats för att hjälpa deltagarna. Vi ska också vara väldigt tydliga med att informera deltagarna om vad de kommer att utsättas för, säger Lars Beckung.